Lindt prohrál spor o medvídka, jediný pravý je Haribo

Lindt Teddy.

Lindt Teddy. Zdroj: Lindt

Golden Bear společnosti Haribo je jediný opravdový medvídek s ochrannou známkou. Soud v Kolíně nad Rýnem rozhodl, že společnost Lindt nesmí distribuovat své medvídky Lind Teddy. Podle soudu by mohlo dojít k matení zákazníka.

Haribo slaví vítězství ve známkoprávním sporu, ale Lindt se svého medvídka nevzdává a chystá odvolání. Mohou si zákazníci poplést medvídka Haribo s medvídkem Lindt? Německý soud řekl, že ano a dal za pravdu žalující společnosti Haribo, která má na slovní spojení Golden Bear patent. Lindtu tak hrozí, že bude muset přestat vyrábět své zlaté medvídky Lindt Teddy.

Haribo se u soudu odvolávalo na nezávislý průzkum trhu, ve kterém 95 procent spotřebitelů odpovědělo, že ochrannou známku „Golden Bears“ zná a spojuje si jí právě se želatinovými medvídky společnosti. „Do značky Golden Beers jsme dali hodně peněz, času i lásky a proto jsme rádi, že soud rozhodl ve prospěch spotřebitelů, kteří mohou být zmateni,“ řekl pro Welt.de Alexander Kukla, mluvčí Hariba.

Lindt u soudu neúspěšně argumentoval tím, že medvídek je obvyklá postava a zejména u sladkostí běžně používaný design. Také zlatá barva podle vyjádření Lindt není neobvyklá, zvláště ne ve vánoční sezóně. S těmito argumenty však Lindt neuspěl.

Verdikt ještě není konečný. Společnost Lindt Sprüngli se odvolá. „Chceme aby celou situaci rozhodla poslední instance,“ řekla Sylvia Kälin, mluvčí švýcarské centrály.

Želatinový medvídek Haribo (vpravo) a několikanásobně větší čokoládový medvídek Lindt, který se mu podle soudu příliš podobáŽelatinový medvídek Haribo (vpravo) a několikanásobně větší čokoládový medvídek Lindt, který se mu podle soudu příliš podobá | profimedia.czŽelatinový medvídek Haribo (vpravo) a několikanásobně větší čokoládový medvídek Lindt, který se mu podle soudu příliš podobá