Loterijní firmy poslaly první miliony na sport

Sázková kancelář Fortuna

Sázková kancelář Fortuna Zdroj: Rasch Jan/Euro

Mládežnický sport se letos dočká dalších stovek milionů korun od loterijních a sázkových firem. Jen za první čtvrtletí využilo možnost poslat část peněz místo na daních státu Českému olympijskému výboru devět společností. Celkem za první tři měsíce přispěly částkou 124 milionů. „Z toho čtyřicet milionů půjde krajům a 83,3 milionu již odchází sportovním svazům,“ uvedl generální sekretář výboru Petr Graclík.

Firmy mohou posílat peníze čtvrtletně, nebo třeba na konci roku najednou. Největším přispěvatelem se za první čtvrtletí stala Sazka s 58,4 milionu korun. Po ní následují dvě společnosti holdingu Tipsport s celkovou částkou 36,2 milionu a Fortuna s devatenácti miliony.

Změnou oproti loňskému roku je, že letos olympijský výbor pošle zhruba desetinu z očekávaných peněz od loterijních firem přímo krajům. Výbor si od toho slibuje, že se peníze dostanou více do oblastí, kde je jich potřeba.

Například Plzeňský kraj by měl podle náměstka hejtmana Jiřího Stručka obdržet kolem dvou a půl milionu korun. Přesnou částku zatím kraj nezná, protože smlouvu ČOV s krajem zatím připravuje. „Jednoznačně to půjde na mládežnický sport. Olympijský výbor pouze chce, abychom k tomu stejnou částku přidali. S tím ale problém nemáme,“ řekl deníku E15 Struček.

Karlovarský kraj by měl podle aktuálních informací získat asi 1,7 milionu korun. „Karlovarský kraj dosud nedostal oficiální vyrozumění o tom, kolik peněz bude z uvedené částky vyčleněno na aktivity mladých sportovců v našem regionu. Určena bude výhradně na podporu juniorského sportu,“ uvedl karlovarský krajský radní pro oblast školství Edmund Janisch.

Jednání čeká v květnu také jižní Moravu. „Předpokládáme, že rozdělení (peněz od ČOV) navrhne Rada Jihomoravského kraje ještě do letních prázdnin,“ uvedl hejtman a předseda Asociace krajů Michal Hašek.

Loni 444 milionů

Možnost odvést čtvrtinu ze své loterijní daně místo státu na sport mládeže mají loterijní a sázkové společnosti od loňska. Právo rozdělovat tyto peníze dostal právě olympijský výbor, který tak loni dostal k dispozici 444 milionů. Jedinou a zásadní podmínkou je, aby šly na mládežnický sport. Devět desetin peněz jde na organizovaný sport prostřednictvím sportovních svazů v čele s fotbalovým a hokejovým. Deset procent je určeno na neorganizovaný sport například ve školách.