Lovci loni v Česku skolili jeleny za půl miliardy. Létají za nimi i vrtulníkem

Zatímco jelenů evropských se loni podle statistik ČSÚ odstřelilo rekordních takřka 28 tisíc kusů, jelenů druhu sika jen 17 tisíc.

Zatímco jelenů evropských se loni podle statistik ČSÚ odstřelilo rekordních takřka 28 tisíc kusů, jelenů druhu sika jen 17 tisíc. Zdroj: Blesk:David Malík

Jelen evropský: za odstřel kusu nejvyšší kvality zaplatíte kolem 58 tisíc korun
Jelen sika Dybovského - nejdražší vysoká v českých lesích. Cena odstřelu kusu nejvyšší kvality se pohybuje kolem 140 tisíc
Jelenec běloocasý: cena za výstavní kus je v průměru 91 tisíc korun
Daněk skvrnitý: cena za výstavní kus je v průměru 30 tisíc korun
Srnec obecný - odstřel kusu nejvyšší kvality stojí kolem 17 tisíc korun
18
Fotogalerie

Český jelen se stal v posledních létech vedle oblíbeného pohádkového hrdiny i jedním z nejčastějších cílů kulek domácích lovců. Jen během loňského roku odstřelili lovci v českých honitbách a oborách různé druhý jelenů v hodnotě kolem 540 milionů korun, což je zdaleka nejvíce za poslední dekádu. Na popularitě zejména mezi zámožnými lovci pak získávají i jeleni siku Dybowského. Jsou vzácnější, ceníky obor a honiteb často hovoří o částkách nad sto tisíc korun za jeden odlov.

„Kdybych měl postavit oboru tak, aby měla největší šanci si dobře vydělat, vsadím na jeleny evropské a jeleny siku,“ říká Jiří Němeček hospodařící ve vlastní oboře Borovec na Vysočině. Zatímco jelenů evropských se loni podle statistik ČSÚ odstřelilo rekordních takřka 28 tisíc kusů, jelenů druhu sika jen 17 tisíc. I to byl ale suverénně nejvyšší počet v historii českého lovu.

Zatímco se však hodnota obyčejného jelena v podprůměrné lovecké kvalitě pohybovala kolem patnácti tisíc korun, smrtící kulka pro jelena siku Dybowského vyšla střelce na částku kolem jednoho sta tisíc. I relativně solidní výnos z lovu ale často padne za drahé krmivo a servis pro zvířata.

„Byznysově významnější jsou hlavně velké obory na Moravě,“ říká Stanislav Valenta z české Obory Budyně. Na trofejní kusy jelenů, jejichž ceny se pohybují v násobcích základních loveckých tarifů, se jezdí třeba do jihomoravské obory Radějov ve vlastnictví někdejšího majitele potravinářského gigantu Hamé Leoše Novotného. O struktuře tamní klientely něco vypovídají už jen navrhované způsoby dopravy k loveckému revíru.  

„V resortu je možné přistát také helikoptérou hned vedle rezidence Pusté. Pokud se k nám chystáte letadlem, dopravíme Vás z letiště pohodlně až k nám do resortu,“ uvádí webové stránky obory. Odpovídající jsou i ceny, jelen ve vysoké lovecké kvalitě vyjde na čtvrt milionu korun, za ubytování na jednu noc zaplatí lovec kolem deseti tisíc korun, po úspěšném lovu si pak může třeba vyjet do lesa na terénním motocyklu.