Miliardář Novotný definitivně prohrál spor o radějovskou oboru, musí povolit vstup veřejnosti

Radějovská obora

Radějovská obora Zdroj: profimedia.cz

Radějovská obora
Radějovská obora
Radějovská obora
Radějovská obora
Radějovská obora
7
Fotogalerie

Miliardář Leoš Novotný starší musí pouštět veřejnost do obory Radějov, kterou vlastní. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud, který tak potvrdil rozhodnutí Krajského soudu v Brně. Bývalý majitel potravinářského gigantu Hamé v minulosti vyhlásil zákaz vstupu do obory, soud ale tento krok označil za protiprávní. Proti verdiktu Nejvyššího správního soudu už není možné se odvolat.

Novotný v radějovské oboře nabízí zájemcům trofejní lov zvěře, součástí areálu je i rezidence nabízející lovcům ubytování. Vstupu veřejnosti do obory se podnikatel pokoušel dlouhodobě zabránit. „Lidem, kteří vejdou do obory, vyloženě vyhrožuje. Zatím poslední případ se odehrál v polovině září, kdy skupině 15 turistů hrozil, že by mohli být zastřeleni, pokud oboru okamžitě neopustí,“ uvedl ekolog Pavel Dekař z hnutí Duha Bílé Karpaty.

Verdikt soudu vítá i starosta Radějova Martin Hájek. „Ještě si ho necháme řádně vysvětlit od právníků. Vítáme ho ale opravdu s povděkem, a to přesto, že chápu, že v době odlovu je situace poněkud komplikovanější,“ řekl starosta.

Leoš Novotný se k verdiktu dosud nevyjádřil a jeho právní zástupce, kterého oslovil Deník Referendum, odmítl případ komentovat s tím, že k tomu nemá oprávnění od svého klienta.

Podle ekologů je přitom právně pochybná i samotná existence obory. „Obora podle mne vůbec neexistuje. A její legálnost ve svém verdiktu zpochybnil i Nejvyšší správní úřad. To je velmi dobrá zpráva,“ uvedl Dekař, který by si přál, aby turisté tímto územím mohli procházet po asfaltových cestách stejně, jako tomu bylo dříve.

Resort Radějov: