Luxus jede na vlně zisku

Luxus

Luxus Zdroj: profimedia.cz

Před pěti lety by to čekal málokdo, ale akcie výrobců luxusních módních značek se v krizi ukázaly jako zcela anticyklické. Indexy zaměřené na značkové zboží těžce překonávají obecné koše akcií. Například Bloomberg European Luxury Goods index letos přidal o třetinu, což je pětkrát více než univerzální FTSE 100.

Včera reportoval výsledky italský módní dům Prada. Ve třetím čtvrtletí zvýšil čistý zisk o třicet procent na 122 milionů eur, prodeje narostly o 35 procent na 2,34 miliardy eur. Domy jako Prada profitují z toho, že poptávka po nejprestižnějším zboží z řad bohatých Evropanů příliš neslábne, navíc se podstatně zvyšuje ze strany čínských zákazníků či bohatých z ostatních rozvíjejících se trhů. Prodeje Prady rostly na všech trzích podle údajů firmy o minimálně dvacet procent, v asijsko-pacifickém regionu ale přidaly o 41 procent.

Akcie luxusních výrobců mají i poměrně slušné výhledy. Například investiční banka Goldman Sachs nedávno zvýšila doporučení na francouzský konglomerát Louis Vuitton Moet Hennessy. Akcie nyní stojí 138 eur, nové nákupní doporučení je s cílovou cenou 197 eur. Goldman Sachs sází na to, že firmě pojedou prodeje hlavně v divizi luxusních nápojů a také šperků a hodinek.

Letošní vývoj akcií PradyLetošní vývoj akcií Prady | E15

Na růst cen akcií luxusních značek se chytají i tuzemské banky. Česká Raiffeisenbank nedávno přišla v sekci privátního bankovnictví s investičním certifikátem na akcie firem LVMH, BMW, Burberry a Richemont (kam patří například klenotník Cartier). Podle mluvčího Raiffeisenbank byl o emisi enormní zájem, v hodnotě 75 milionů korun se vyprodala během tří dnů, takže banka upisuje novou.

„Pro investice hovoří i fakt, že tyto tradiční luxusní značky často vyplácejí i zajímavé dividendy, což je příklad takových firem, jako jsou Hugo Boss či PPR, do jehož portfolia patří třeba Gucci nebo Yves Saint Laurent,“ řekl Petr Vitásek, šéf privátního bankovnictví Friedrich Wilhelm Raiffeisen.

Tamara Kotvalová: Češi volí luxusní zboží stále častěji

Luxus zažívá žně

Po čem touží ženy