Lyžařské zájezdy letos podražily. Kvůli slabé koruně i hotelům

Lyžování

Lyžování Zdroj: ctk

Čeští lyžaři si letos připlatí. Katalogové ceny zájezdů do Alp, které se začínají prodávat, se proti předcházející sezoně zvedly o osm až deset procent. „Důvody jsou devalvace koruny a inflace,“ uvedla tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.

Své ale udělalo i zvýšení cen zahraničních ubytovatelů o dvě až tři procenta. Příkladem může být zájezd do italského střediska Cervinia. Jak uvádí asociace, letošní březnový termín vyšel zhruba na 11 600 korun, na březen 2015 už lyžař zaplatí za ubytování a skipas o tisíc korun více.

Ne všechny cestovky ale zdražují stejně. „Kvůli oslabení koruny jsou ceny v letošním roce vyšší než v loňské sezoně, řádově o tři procenta. Snažíme se však zvýhodnit klienty slevami za včasný nákup,“ uvedla majitelka CK Fede Yvetta Federichi.

Nev-Dama prodá v září půlku zájezdů

Podobně se chovají i další kanceláře, slevy v nabídce first moment vesměs trvají do konce září a pohybují se většinou v rozmezí pět až deset procent. Například lídr tuzemského trhu CK Nev-Dama prodá během září až polovinu všech nabízených zájezdů.

„Výrazně jsme rozšířili nabídku zkrácených pobytů v Rakousku,“ uvedl mluvčí Nev-Damy Jan Osúch. Právě zkrácené pobyty v Alpách jsou trendem doby. „Zvláště pro aktivní lyžaře je výhodnější vydat se na tří- až čtyřdenní zájezd na různá místa několikrát za sezonu. Tento způsob je čím dál více vyhledávaný,“ dodává Federichi.

Zdražení zahraničních zájezdů může přihrát zákazníky i českým horským střediskům. „Ceny pobytů v tuzemsku nebudou zasaženy nepříznivou změnou kurzu a nabývají tak letos na významu,“ uvedla Petříčková. Podle údajů asociace si české hory zvolí pro zimní pobyt ročně zhruba milion českých lyžařů.