Madeta ukončí do března výrobu v Prachaticích

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Madeta pokračuje v koncentraci výroby. V prvních měsících příštího roku uzavře další závod, tentokrát v Prachaticích, a jeho výrobu přesune do stávajících závodů v Plané nad Lužnicí a Jindřichově Hradci.

„Momentálně se veškerá pozornost soustředí na závod v Plané nad Lužnicí, kde připravujeme pozice pro přemístění výroby bílého sýru Akawi z prachatického závodu.

Zprovoznění nové sýrárny bude plynně navazovat na ukončení výroby v Prachaticích v prvním čtvrtletí příštího roku,“ řekla mluvčí Madety Barbora Daňková. Historie závodu na zpracování mléka v Prachaticích se začala psát v první polovině čtyřicátých let.

Madeta chce i po přesunu výroby z Prachatic zachovat počet pracovních míst. Otázkou je, zda všichni zaměstnanci v Prachaticích budou ochotni dojíždět do Jindřichova Hradce nebo Plané. „Předpokládáme, že zájem o změnu místa výkonu práce budou mít THP pracovníci a ti, kteří zastávají vyšší pozice v provozu. S nabídkou kyvadlové dopravy jsou všichni srozuměni a bude záležet pouze na jejich rozhodnutí,“ dodala Daňková. Madeta případně nabere zaměstnance v místech, kam výrobu přesune.

Další provoz, v němž zřejmě výroba skončí a bude přesunuta, je závod v Řípci. Dříve než v roce 2013 se tak ale podle Daňkové nestane. Podle dřívějších informací Madeta zřejmě ukončí výrobu i v provozovně v Pelhřimově. Již loni ukončila výrobu ve Strakonicích a Českých Budějovicích. Vedení firmy si od koncentrace výroby slibuje snížení nákladů na výrobu. Důvodem je i zastaralost některých objektů.

Čistý zisk firmy Madeta stoupl loni o polovinu na 68,9 milionu korun. Nárůst ovlivnila podle firmy zejména úsporná politika společnosti, z obchodního hlediska nedošlo k výrazným výkyvům. Tržby klesly o zhruba osm procent na 4,9 miliardy korun. Na poklesu se podepsalo i to, že se loni na jaře s Madetou nedohodlo Mlékárenské družstvo Jih na ceně za mléko a snížilo dodávky. Madeta výpadek zcela nahradila až v letních měsících. Jihočeská společnost zpracuje ročně 400 milionů litrů mléka, což je asi pětina tuzemského trhu.