Majiteli obchodů Zara se daří, pokračuje v expanzi

Zara

Zara Zdroj: Profimedia.cz

Španělská společnost Inditex, která je největším maloobchodním prodejcem oděvů na světě, za prvních devět měsíců roku zvýšila tržby meziročně o deset procent na 17,96 miliardy eur (461 miliard korun). Firma dnes uvedla, že čistý zisk za stejné období zvýšila o šest procent na 2,3 miliardy eur (60 miliard korun). Inditex je majitelem obchodů Zara, působí i v České republice.

Firma těží z pokračující mezinárodní expanze, která je hlavním důvodem růstu tržeb. Tempo růstu ale kvůli teplejšímu počasí ve třetím čtvrtletí zpomalilo. Podnik se snaží propojovat své kamenné obchody s internetovým prodejem.

Koncern v poslední době výrazně investoval do technologií a modernizace. Kromě toho experimentuje s nabídkou dodání zboží ve stejný den, kdy si je zákazník koupí, případně do druhého dne.

Kromě Zary patří Inditexu dalších sedm značek včetně Massimo Dutti, Bershka nebo Pull & Bear. Majitel Inditexu Amancio Ortega se stal jedním z nejbohatších lidí světa a nejbohatším v Evropě. Hodnota jeho majetku nyní podle časopisu Forbes přesahuje 78 miliard dolarů (1,7 bilionu korun).

V roce 1988 podnik zahájil prodej mimo Španělsko, od roku 2001 působí i v České republice.