První krok k ovládnutí Unipetrolu by Poláky vyšel na téměř dvacet miliard

Petrochemický holding Unipetrol

Petrochemický holding Unipetrol Zdroj: ctk

Polská společnost PKN Orlen se rozhodla ovládnout českou rafinérskou společnost Unipetrol. Po otevření burzy akcie na nabídku reagovaly růstem z 364,90 na více než 376 korun. Cílem Poláků je získat v Unipetrolu 90procentní podíl. Pak by mohli vytěsnit i zbytek akcionářů.

V prvé řadě půjde PKN Orlen o dokup akcií, které nyní vlastní investoři kolem banky J&T. Ti kontrolují prostřednictvím firem Paulinino a Entris 23,1 procenta akcií. „Musíme nabídku PKN Orlen nejdřív vyhodnotit. Vyjádříme se k ní v následujících dnech. Z pohledu polské firmy je ale snaha ovládnout Unipetrol logický krok. Podobně už přistupuje k dalším svým zahraničním dcerám,“ uvádí Michal Šnobr, který zastupuje společnost Entris.

Jen vykoupením podílů investorů kolem J&T ovšem Poláci, kteří mají podíl 62,99 procenta, na 90procentní balík nedosáhnou. Prodat jim své akcie budou muset i další menšinoví akcionáři. Celkem by při nabídnuté ceně 380 korun za akcií přišel Poláky výkup na 18,6 miliardy korun.

Představenstvo Unipetrolu zpracuje do pěti pracovních dnů stanovisko k návrhu od obdržení nabídkového dokumentu. Období pro přijetí nabídek na odkup akcií začíná 28. prosince a končí 30. ledna. Vypořádání transakce je plánované na 23. února příštího roku. PKN Orlen si vyhradil právo vzdát se dosažení 90procentního podílu, uvedl Unipetrol.

Polský server Puls Biznesu v červnu uvedl, že PKN Orlen by rád převzal podíl J&T, aby v Unipetrolu ukončil spory. Ty se projevily třeba na červnové valné hromadě, kterou do nočních hodin protáhlo zodpovídání nejrůznějších otázek, které minoritní akcionáři pokládali vedení firmy. Jako jednu z variant vyřešení vztahu mezi investory kolem J&T Banky a PKN Orlen zmiňoval prodej akcií také Michal Šnobr.

Investoři kolem J&T Banky začali nakupovat akcie Unipetrolu už před devíti lety. Postupně svůj podíl navyšovali až na nynějších 23,1 procenta. Do firmy vstoupili, když se akcie obchodovaly kolem 300 korun. Pak se jejich cena propadla na dlouhou dobu pod 200 korun.

Unipetrol loni zvýšil čistý zisk téměř o miliardu na rekordních 7,98 miliardy korun. Tržby činily 87,8 miliardy korun. V roce 2016 firma poprvé po devíti letech opět začala vyplácet dividendy. Na akcii vyplatila 5,52 korun, letos akcionáři schválili její navýšení na 8,30 koruny.