Maloobchod zastavil propad, dál ho ale brzdí potraviny

Nákup v supermarketu

Nákup v supermarketu Zdroj: ctk

Maloobchodní tržby v červenci meziročně vzrostly o 0,3 procenta po červnovém poklesu o 0,8 procenta. Po očištění o rozdílný počet pracovních dnů ale propadly o 1,5 procenta. Dařilo se prodejům v motoristickém segmentu včetně pohonných hmot, dál ale klesaly prodeje potravin.

Ochota spotřebitelů utrácet zůstává slabá. Projevuje se vyšší inflace, snižování reálných příjmů i obavy z dalšího vývoje ekonomiky a finanční situace domácností.

„Stejně jako v předchozích měsících lidé šetřili na potravinách, jejichž ceny v letošním roce rychle rostly – a to nejen v důsledku zvýšení DPH. Po dlouhé době spotřebitelé vydali také méně peněz na vybavení domácností,“ komentoval výsledky analytik ČSOB Petr Dufek.

maloobchodmaloobchod | CSU

Tržby za auta vzrostly o 0,8 procenta. Rostly i prodeje pohonných hmot. „Loňský propad pomohl letošnímu výsledku. Ceny pohonných hmot sice klesaly jen v červnu a v červenci se opět šplhaly ke svým maximům, přesto se tržby dokázaly zvednout o 2,2 procenta. Motoristé už nemají jinou šanci, než ceny akceptovat,“ poznamenal Michal Kozub z Home Creditu.

Nejrychleji rostl prodej přes internet či prostřednictvím zásilkové služby - o 13 procent. To je nejrychlejší tempo od prosince loňského roku.

Lidé také více utráceli za oblečení, obuv, počítače, mobily a kosmetiku. Víc vydali i za ubytování a stravování. „To je známkou, že přes napjaté hospodaření se domácnosti neodbývaly během tuzemských dovolených,“ uvedl Pavel Sobíšek z UniCredit Bank.

Celková útrata domácností za červenec podle Sobíška odpovídá mírně klesajícím trendům minulých měsíců a soukromá spotřeba meziročně klesne i v letošním třetím čtvrtletí.