Maloobchodu klesají tržby už třináctý měsíc v kuse. Češi méně kupují oblečení a boty

Nejvíce klesly tržby za nepotravinářské zboží.

Nejvíce klesly tržby za nepotravinářské zboží. Zdroj: E15 Michal Nosek

Tržby v maloobchodu opět klesly, a to už třináctý měsíc v kuse. Obchodníci se tak potýkají dlouhodobě s problémy, vyplývá z dat, které zveřejnil Český statistický úřad. V květnu jejich meziroční pokles zpomalil na 6,1 procenta z dubnových 8,4 procenta. Meziměsíčně se situace lehce zlepšila. Tržby se zvýšily o půl procenta. 

Nejvíce klesly tržby za nepotravinářské zboží, konkrétně o 9,2 procenta. U potravin to bylo 6,4 procenta. Naopak tržby za pohonné hmoty se zvýšily o 11,5 procenta. 

„Nižší tržby realizovaly všechny sortimentní typy prodejen s výjimkou prodejen s počítačovým a komunikačním zařízením a s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím. Tržby vzrostly také nespecializovaným prodejnám s převahou nepotravinářského zboží,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová.

Nejméně Češi kupovali výrobky pro domácnost, tam se tržby snížily o 16,2 procenta. Nenakupovali ani moc oblečení nebo boty, kde zaznamenali pokles tržeb o 12,4 procenta. Ve sportovních prodejnách byl pokles o 7,2 procenta a v drogeriích o 2,6 procenta. Dařilo se však obchodníkům s technologiemi, kde utržili o 2,6 procenta více. I lékárnám se spíše dařilo, tam tržby vzrostly o 1,4 procenta. 

Tržby z prodeje potravin se snížily v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 6,5 procenta a ve specializovaných prodejnách potravin o 3,6 procenta. Internetovým a zásilkovým obchodům klesly meziroční tržby po sedmnácté v řadě, tentokrát o osm procent.

Tržby z prodeje a oprav motorových vozidel se v květnu meziročně zvýšily o 2,3 procenta. Za motorová vozidla, včetně náhradních dílů, zákazníci zaplatili o 2,7 procenta víc než před rokem. Tržby za opravy stouply o 0,7 procenta.