Marks & Spencer chce být Na Příkopě

Poslední úpravy probíhaly před prodejnou módy Marks & Spencer v pražském Centru Černý Mos

Poslední úpravy probíhaly před prodejnou módy Marks & Spencer v pražském Centru Černý Mos Zdroj: ctk

Rázný útok na konkurenci chystá módní společnost Marks & Spencer. V prestižní pražské ulici Na Příkopě chce totiž otevřít obří obchod o několika tisících metrech čtverečních. Vyjednávání s developerskými společnostmi Immofinanz a Lordship už není daleko od finále, potvrdilo deníku E15 několik zdrojů.

Prodejna Na Příkopě by se mohla stát vlajkovou lodí Marks & Spencer v Česku. Velikostí by totiž mohla předčít i nový obchod společnosti v nově otevřeném Centru Černý Most, kde si původem britský řetězec nově pronajal kolem čtyř tisíc metrů čtverečních.

Nové obchody vyrostou v jedné z přestavovaných budov, které developeři v minulosti získali od ČSOB. Immofinanz a Lordship chtěli do nového obchodního domu původně nalákat zcela nový módní řetězec, ale z toho sešlo. Centrum, jehož stavba má skončit ještě letos, nabídne plochu 24 tisíc metrů čtverečních. Kromě obchodů se počítá i s kancelářemi. Dosud největším zajištěným nájemcem tamních kanceláří je advokátní společnost White & Case.

Marks & Spencer provozuje velký obchod také na nedalekém Václavském náměstí v budově Melantrichu, který vlastní realitní fond Reico ze skupiny České spořitelny. Nájemní smlouvu má prodejce v Melantrichu do roku 2014, což by pro Marks & Spencer bylo z hlediska možného stěhování na „Příkopy“ ideální. Reico tedy chystá pro Marks & Spencer novou nabídku, aby si společnost v budově udrželo, sdělil deníku E15 generální ředitel fondu Martin Skalický. Ani pokud by ale Marks & Spencer nakonec přece jen odešel, není důvod k obavám. „Stále za námi někdo chodí a ptá se, zda ty prostory nebudou volné,“ poznamenal Skalický.

K zamíchání karet na pražském módním trhu zřejmě přispěje i společnost C&A, která jedná o pronájmu 5600 metrů čtverečních v novém paláci Diamant ve spodní části Václavského náměstí. Také ona se tak chce přiblížit pěší zóně Na Příkopě. Ta patří díky zaměření na dražší až luxusní zboží k takzvaným high-streets, tedy nejdražším ulicím světa. Za metr čtvereční špičkových obchodních ploch se tam platí ročně v přepočtu až 53 tisíc korun za metr čtvereční, tedy přes čtyři tisíce korun za týž metr měsíčně.