McDonald's v Rusku padne do rukou současnému provozovateli, změní svůj název

McDonald's prodá svůj ruský byznys současnému provozovateli, změní tam název

McDonald's prodá svůj ruský byznys současnému provozovateli, změní tam název Zdroj: profimedia.cz

McDonald's prodá svůj ruský byznys současnému provozovateli, změní tam název
McDonald's prodá svůj ruský byznys současnému provozovateli, změní tam název
3
Fotogalerie

Americký řetězec fastfoodů McDonald's prodá svůj byznys v Rusku současnému provozovateli a držiteli provozní licence Alexandru Govorovi. Největší prodejce hamburgerů na světě uvedl, že firma pak bude v Rusku působit pod jiným názvem. Informovala o tom agentura Reuters. McDonald's už v březnu oznámil, že po ruské invazi na Ukrajinu své aktivity v Rusku pozastavuje a začátkem tohoto týdne uvedl, že je prodá.

Govor provozuje restaurace McDonald's v Rusku na základě franšízové smlouvy od roku 2015, a to prostřednictvím své firmy GiD LLC. Za tu dobu pomohl řetězci expandovat až na Sibiř, kde provozuje 25 restaurací. Finanční podmínky, za kterých své restaurace v Rusku prodá, McDonald's nesdělil.

McDonald's vstoupil na ruský trh před více než 30 lety a vlastní tam zhruba 84 procent z téměř 850 restaurací této značky, které tam jsou v provozu. Tento týden se stal jednou z největších značek, které se rozhodly z Ruska definitivně odejít, ačkoliv svou obchodní známku si tam chce ponechat.

Rok 1990 a první McDonald's v Moskvě

Video placeholde
• phobiazzzero

Transakce by měla být dokončena v nadcházejících týdnech. Smlouva s Govorem předpokládá, že zaměstnanci budou v převzatých restauracích dál pracovat alespoň dva roky, a to za srovnatelných podmínek jako dosud. Govor také bude až do ukončení transakce platit mzdy zaměstnancům firmy ve 45 ruských regionech.

McDonald's v březnu zavřel všechny své restaurace v Rusku, včetně té na Puškinově náměstí v centru Moskvy. Tato lokalita se přitom zpočátku stala symbolem vzkvétajícího amerického kapitalismu v době, kdy se rozpadal tehdejší Sovětský svaz.

McDonald's loni v Rusku a na Ukrajině utržil asi dvě miliardy dolarů (téměř 47 miliard korun). To bylo zhruba devět procent jeho celosvětových tržeb.

Záměr prodat své aktivity v Rusku oznámilo už mnoho západních firem, včetně britské tabákové společnosti Imperial Brands či energetické skupiny Shell. Některé z nich své aktivity v Rusku také prodají místním manažerům.