Metanol inspekce našla i ve vodce Likérky Drak

alkohol - ilustrační foto

alkohol - ilustrační foto Zdroj: ctk

Rozbory prokázaly, že další lihovina Likérky Drak ze zlínského skladu firmy Verdana, která je výhradním distributorem likérky pro Česko, obsahuje vysokou koncentraci metanolu. Po již dříve zjištěném tuzemáku obsahuje 50 procent metanolu i Original vodka jemná. Informoval o tom mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva. SZPI proto varuje spotřebitele před všemi výrobky Likérky Drak.

Laboratorní analýza SZPI prokázala u celkem tří vzorků výrobku Original vodka jemná v balení 0,42 litru s etiketou a kolkem společnosti Likérka Drak přítomnost metanolu v koncentraci od 500 400 do 500 700 miligramů na litr absolutního alkoholu.

„Metanol tak představuje polovinu veškerého alkoholu v uvedeném spotřebitelském balení. Jedná se o již druhý typ výrobku z uvedeného skladu, který obsahuje vysoce toxickou směs v potravinářském balení. Navíc jde opět o produkty, které nemají šarži, to jest povinný údaj, jenž by pomohl přesně definovat okruh nebezpečných výrobků,“ přiblížil Kopřiva.

Vodka z Likérky DrakVodka z Likérky Drak | ctkLahev vodky z Likérky Drak. (Zdroj: ČTK)

Mluvčí inspekce dodal, že ve skladu společnosti Verdana se nacházelo celkem 15 261 lahví Original vodky jemné 0,42 litru, což představuje 6410 litrů lihovin. „Uvedené množství lihoviny je při zjištěné koncentraci metanolu schopno ohrozit zdraví a životy řádově tisíců osob,“ doplnil mluvčí SZPI.

Inspekce upozorňuje, že vzhledem k těmto zjištěním jsou produkty s etiketou Likérky Drak podezřelé, že nesplňují požadavky na bezpečnost potravin. „Všichni prodejci a distributoři výrobků společnosti Likérka Drak jsou proto povinni přistoupit ke stahování těchto výrobků z trhu. Inspekce ze stejného důvodu důrazně doporučuje všem spotřebitelům, aby nekonzumovali žádné lihoviny s etiketou Likérky Drak,“ uzavřel Kopřiva.

Již od čtvrtka inspekce zakázala prodej tuzemáku z Likérky Drak. Jednatel likérky Pavel Čaniga byl již obviněn z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Soud jej ale dnes odmítl vzít do vazby a bude vyšetřován na svobodě. Jednatele distribuční firmy Verdana, která s Likérkou Drak spolupracovala, Roberta Sedlaříka policie stále hledá.

Na účet metanolu dnes přibyly další dvě oběti. Šedesátiletý muž, který byl po otravě metylalkoholem v péči Slezské nemocnice v Opavě, ráno zemřel. A ve Fakultní nemocnici Brno svůj boj o život prohrál šestašedesátiletý muž ze Šlapanic, který se otrávil metylalkoholem. V nemocnici byl od 3. října. Otravu mu zřejmě přivodil tuzemák zakoupený na parkovišti u benzinové stanice. Stal se už 30. obětí série případů otráveného alkoholu metylalkoholem.