Miliardář Karel Janeček investoval do start-upu Lepší místo. Má popohnat úředníky a firmy

Karel Janeček investoval do sociálně-inovativního start-upu Lepší místo.

Karel Janeček investoval do sociálně-inovativního start-upu Lepší místo. Zdroj: CTK

Projekt umožňuje lidem pomocí mobilní aplikace upozornit například na rozbité lavičky nebo vysypané popelnice.
Český projekt Lepší místo už podpořil například Microsoft.
Dalším podporovatelem Lepšího místa je kolínská automobilka TPCA.
4
Fotogalerie

Sociálně inovativní  start-up Lepší místo získal na další rozvoj kapitálovou injekci od obchodníka na finančních trzích a filantropa Karla Janečka. Připojil se tak velkým korporacím typu Microsoft nebo TPCA, které už projekt podpořily.

Investice umožní projektu původem z Kolína letos expandovat do dalších měst středočeského kraje, ale třeba i na sever Čech nebo Moravy. Start-up provozuje společnost Prostor Plus, která mimo jiné spravuje nadační program pro kolínskou automobilku TPCA.

„Naše nadace se nově rozhodla investovat do inovativních projektů ve formě takzvaných ´impact investic´. V nich upřednostňujeme společenský dopad nad rychlou finanční návratností. Lepší místo je důkazem, že mohou existovat projekty s velkým společenským dopadem a finančně udržitelným byznys modelem,“ uvedl ředitel Nadace Karla Janečka Tomáš Řemínek. Od investice do Lepšího místa převyšující milion korun si slibuje výnos přes deset procent.    

Projekt umožňuje lidem pomocí mobilní aplikace upozornit například na rozbité lavičky nebo vysypané popelnice. Zprávu automaticky na místní radnici dostane příslušný úředník. Občan pak může sledovat, jak se věci dávají do pořádku. Firmám Lepší místo umožňuje být v konkrétní lokalitě v obraze například ohledně zakázek kolem osvětlení, dopravy nebo dětských hřišť.

Start-up u toho ale zůstat nechce. „Naším systémem chodil z devadesáti procent nepořádek a další neduhy. To nás nebavilo a neodpovídalo našemu názvu. Lepší místo je takové, kde aktivní místní komunita navrhuje směr rozvoje a tyto nápady pomáhají financovat firmy,“ řekl Petr Steklý, spoluzakladatel Lepšího místa.

Projekt Lepší místo už v minulosti podpořil třeba Microsoft poskytnutím cloudové platformy Azure. Mezi partnery start-upu patří rovněž společnosti jako mobilní operátor T-Mobile, výrobce aut TPCA nebo banka ČSOB.