Mobilní aplikace o zdravotním stavu pomohou i v cizině

Lyžaři na horách, ilustrační foto

Lyžaři na horách, ilustrační foto Zdroj: ctk

Karty zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven nahrazují neúspěšný projekt VZP, takzvané elektronické zdravotní knížky. Pomocí karet lze také získat kompletní výpis z účtu pojištěnce i několik let zpátky.

Například Revírní bratrská pojišťovna nebo Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra poskytují mobilní aplikace, které v současnosti využívají stovky tisíc jejich klientů. Data o pacientovi jsou po zadání hesla přístupná non-stop přes mobilní telefon, případně přes internet.

V dané kartě jsou uvedeny kontakty na pacientovu osobu blízkou, záznamy o výskytu závažných onemocnění v rodině, seznam pacientových lékařů nebo to, na jaké léky je alergický. Tyto údaje je možné si před cestou do zahraničí také vytisknout v angličtině a nosit při sobě. Podobnou aplikaci poskytuje i Odborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví (mVitakarta).

Rychlá pomoc

V případě úrazu umožňují mobilní verze těchto aplikací zaslat SOS textovou zprávu na seznam nouzových kontaktů, které jsou uvedeny na kartě. Při odeslání SOS zprávy se navíc automaticky odešle i souřadnice s aktuální polohou do GPS pro snadnější navedení záchranné služby.

„Pro život zachraňující situace, je dobré, aby lékař předem věděl, že je pacient například alergický na některé léky, užívá léky na ředění krve, popřípadě léky na podporu srdeční činnosti. Velmi užitečná informace v takových momentech je i ta, že pacient je například kardiak, astmatik či epileptik,“ říká lékař a soudní znalec Ivo Halačka.

V Rakousku či Švýcarsku mohou české lyžaře a turisty potkat komplikace kvůli neznalosti místního prostředí (například právní aspekty ošetření) a jazyka. Užitečným pomocníkem proto mohou být právě informace o zdravotním stavu v angličtině.

Osobní účet pojištěnce

Každý pojištěnec má podle zákona právo požádat svoji zdravotní pojišťovnu o zaslání výpisu z osobního účtu pojištěnce. Žádost můžete podat jednou ročně a na jejím základě ho pojišťovna musí zdarma poskytnout. I v tomto případě lze využít karty zaměstnaneckých pojišťoven.

Vzhledem k tomu, že o výpis žádá jen zlomek pojištěnců (řádově několik procent), pojišťovny jim nabízejí i průběžné sledování vykázané zdravotní péče prostřednictvím on-line aplikací. Jejich výhodou je, že lidé mohou na internetu či v chytrém mobilu prakticky nepřetržitě a kdykoliv nahlížet na kompletní údaje, a to i několik let zpátky.

Přehled karet
Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republikyZP211 Karta života
Revírní bratrská pokladnaKarta zdraví RBP ZP
Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictvímVitakarta