Mužský a ženský golf se sbližují, plánují se i společné turnaje

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: archiv

Golfové organizace PGA Tour a Ladies PGA Tour (LPGA) uzavřely strategické partnerství. Společně budou řešit prodej vysílacích práv, marketing nebo plány dalšího rozvoje.

V budoucnu by se mohly konat i společné turnaje mužů i žen. Organizace ale zůstanou samostatné. K podobnému řešení přistoupily už evropské golfové asociace, které na začátku května uspořádaly společný turnaj mužů a žen. V praxi to vypadá tak, že muži a ženy hrají na stejném hřišti, ale v jiném pořadí jamek.

Změna může pomoci převážně LPGA, která za mužskou organizací značně zaostává. Přestože v posledních letech televizní sledovanost ženského golfu roste, odměny pro hráčky jsou stále mnohem nižší než na mužském okruhu.

Více než 80 procent činí rozdíl ročních odměn z mužských a ženských turnajů.

V letošním roce PGA Tour uspořádá celkem 47 turnajů, na nichž rozdělí dohromady více než 325 milionů dolarů. LPGA Tour má na programu 34 turnajů a celková odměna je 63,1 milionu dolarů. Průměrně tak muži hrají na jednom turnaji o téměř sedm milionů dolarů, zatímco ženy o necelé dva.

„PGA Tour má velké zkušenosti v mnoha oblastech. Spolupráce s nimi pro nás znamená významný potenciál růstu pro naše turnaje,“ uvedl komisař LPGA Mike Whan.

Vlastní TV kanál
PGA Tour hledá další cesty k televizním divákům. Chce, aby se golf objevoval na více televizních stanicích, a chystá také spuštění vlastního vysílání. Dosud vlastní vysílací práva kanál Golf Channel a také stanice CBS a NBC. Kontrakt je uzavřen do roku 2018 a opce platí do roku 2021, organizace by se však ráda ze smlouvy vyvázala. Šéf PGA Tour Tim Finchem (na snímku) již nechce jít cestou dlouholetých smluv, ale krátkodobých balíčků, které by umožnily reagovat na vývoj trhu. Stávající kontrakty platí od roku 2011 a PGA Tour by měly přinést tři miliardy dolarů.