Na poště už lze platit kartou, ale jen na třech místech v Praze

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Ceska posta

Česká pošta dnes začala nabízet možnost platby kartou. Zatím se to ale týká jen tří pražských pošt, do konce příštího roku mají být terminály na 700 poštovních pobočkách z celkem 3200. Platební karty přijímají pošty v Olšanské ulici v Praze 3, v nákupním centru Fénix ve Vysočanech a v Kafkově ulici v Praze 6, oznámil generální ředitel České pošty Martin Elkán.

Pošta dosud přijímala pouze platební karty partnerské ČSOB. Se zavedením karetních plateb od jiných poskytovatelů dlouho vyčkávala. Důvodem byla výše poplatku za použití karty, který by musel zaplatit buď zákazník, nebo pošta.

„Trošku nám pomohla evropská legislativa, která zlepšila ekonomické podmínky těchto plateb,“ uvedl Elkán. Dodal, že po snížení poplatků za užití karty pošta projekt na přijímání platebních karet spustila.

Zákazník navíc platit nebude

Za platbu kartou nebudou lidé podle Elkána platit žádný zvláštní poplatek, veškeré náklady jdou za Českou poštou. Kolik bude pošta jednotlivým karetním společnostem za bezhotovostní transakce platit, nicméně neuvedl s poukazem na obchodní tajemství.

Počet poboček, které budou platební karty přijímat, by se měl rozšiřovat postupně od velkých pošt, kde se dá očekávat, že budou tyto služby využívány. Do konce letošního roku počítá s vybavením 150 poboček.

V průběhu příštího roku pošta vyhodnotí, jak a kde lidé možnost platby kartou využívají, a následně se rozhodne, kolik dalších poboček platebními terminály vybaví. „Nechceme zbytečně plýtvat penězi tam, kde to lidé nebudou využívat,“ dodal Elkán.

Od služby si pošta slibuje zvýšení komfortu pro zákazníky a rovněž zrychlení jejich odbavování. Zkrácení front u přepážek si slibuje zejména od bezkontaktních plateb, které jsou velmi rychlé.

Platebními terminály by podle Elkána měly být na vybraných poštách vybaveny všechny přepážky. Zkušební provoz platebních terminálů v trojici prvních poboček pošta testuje od pátku.

Doba bezhotovostní v ČR je ale daleko

„Krok České pošty vítáme, protože přinese klientům jednoduchý, rychlý a zároveň bezpečný způsob placení za služby. Je ale potřeba být realistický. Doba bezhotovostní je ještě daleko, což se týká i České republiky. Ta je z pohledu počtu elektronických transakcí stále na chvostu Evropy. Nemůžeme se zatím rovnat zemím, jako je Norsko, Švédsko nebo Izrael, kde je elektronické placení daleko více oblíbené jak u držitelů karet, tak u obchodníků,“ okomentoval krok pošty Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko.

Do určité míry je to podle Gajdoše odraz toho, že počet terminálů a obchodníků, kteří by přijímali karty, zatím nedosáhl úrovně výše zmíněných států. „Společným úsilím bankovního a veřejného sektoru, což je právě případ České pošty, bychom se na jejich úroveň mohli brzy dostat,“ míní Gajdoš.

„Je důležité poukázat na skutečnost, že hotovost je drahá a v mnoha případech neefektivní v porovnání s bezhotovostním placením. Díky placení kartami na přepážkách tak Česká pošta ušetří část nákladů spojených s manipulací s hotovostí a zároveň dojde ke zjednodušení a zrychlení obsluhy zákazníků. Výhodné je to i pro držitele karty, který ušetří jak peníze, tak čas - vyhne se poplatku spojenému s výběrem hotovosti a nestráví zbytečně času hledáním bankomatu, “ uzavřel komentář Gajdoš.

Na poště zaplatíte jakoukoli kartou, pilotní provoz začne už letos