Na Velikonoce přijede více hostů, těší se hotely

Pražský Karlův most

Pražský Karlův most Zdroj: Moyan Brenn CC BY 2.0 Flickr

Velikonoce jako první z vrcholů turistické sezony zřejmě letos udělají pražským hoteliérům radost. Podle oslovených podnikatelů se očekává více hostů než loni, optimismus potvrzují i vyprodané linky Českých aerolinií. „V Praze máme obsazenost o čtvrtinu vyšší za stejné dosažené ceny jako v loňském roce,“ uvedl ředitel sítě EuroAgentur Josef Bára. Řetězec podle něj registruje větší proud turistů především z Číny, Francie a díky kurzu i ze Spojených států.

Síť CPI Hotels hlásí na Velikonoce ve svých čtyřhvězdičkových Clarionech takřka vyprodáno, pětihvězdičkový Buddha Bar Hotel zaznamenal zhruba pětiprocentní meziroční nárůst obsazenosti. „Zajímavé je, že letos se zde rezervace přesouvají více do pracovního týdne, návštěvníci si houfně plánují v Praze prodloužený víkend,“ tvrdí obchodní ředitelka CPI Hotels Patricie Rosenbergová. Nejvíce přitom očekává Britů, Němců a Američanů.

„Vnímáme také nárůst ze strany českých hostů, což je velmi příjemné překvapení. Odráží to skutečnost, že se v českých zemích daří,“ sdělil ředitel luxusního hotelu Radisson Blu Alcron Michal Chour. Podle něj obecně letošní rok začal podobně jako končil ten loňský, tedy výrazně vyšší poptávkou. Nárůst sleduje u všech národností kromě Rusů a Ukrajinců. Jejich pravoslavné Velikonoce jsou letos o týden později než katolické.

„Za velikonoční atmosférou do Prahy vždy přijíždějí hlavně Evropané. Sice nejspíš opět přibude Němců, Italů, Slováků a Poláků, v případě Ruska však zatím žádný pozitivní obrat očekávat nemůžeme,“ doplnila ředitelka Pražské informační služby Nora Dolanská. Svátky podle ní přilákají do Prahy zhruba 220 tisíc turistů ze zahraničí. České aerolinie hlásí jako vyprodané především linky ze Skandinávie.