Návštěvnost hotelů a penzionů v Česku roste již třetím rokem

ilustrační foto, pražský Hotel Ibis

ilustrační foto, pražský Hotel Ibis Zdroj: che - che, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.5)

V českých hromadných ubytovacích zařízeních ve druhém čtvrtletí roku přenocovalo téměř 4,6 milionu turistů, což je meziročně o 3,1 procenta více. Počet nocí strávených v hotelech a penzionech vzrostl o procento na 11,6 milionu nocí. Návštěvnost tak nepřetržitě roste již třetím rokem, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Mezi ubytovanými převažovali cizinci, kterých bylo o zhruba 273 tisíc více než českých hostů. Pětinu zahraniční klientely tvořili Němci, následovali Slováci a Američané, velký zájem měli i Poláci a Britové. Ve 2. čtvrtletí také poprvé přijelo do Česka více turistů z Číny (96,4 tisíc) než z Ruska (90,3 tisíc).

Hosté ze zahraničí ale strávili v ubytovacích zařízeních o 1,4 procenta méně nocí než loni, méně využívali hlavně hotelů. „Pokles počtu přenocování zahraniční klientely byl naposledy zaznamenán na začátku roku 2014,“ uvedli statistici. Naopak Češi strávili v tuzemských hotelech o 9,4 procenta nocí více. Nejvíce přenocování zaznamenala ubytovací zařízení v Praze, kde ale byli hosty z devadesáti procent cizinci. Češi strávili nejvíce nocí v jižních Čechách, Královéhradeckém kraji a na jižní Moravě.

Celkově vzrostla od dubna do června návštěvnost českých hotelů o 4,1 procenta na 3,3 milionu hostů. Více lidí se ubytovalo také v penzionech, klesla naopak oblíbenost kempů. V téměř všech krajích Česka počet ubytovaných turistů meziročně vzrostl, výjimkou jsou kraje Plzeňský a Královehradecký. Ve středních Čechách pak zůstal na loňské úrovni. Nejvíce turistů navštívilo tradičně Prahu, nejméně Pardubický kraj.