Nejbohatší Francouzka opouští L'Oreal

Liliane Bettencourtová

Liliane Bettencourtová Zdroj: archiv

Francouzská společnost L'Oreal, která je největším výrobcem kosmetiky na světě, loni zvýšila čistý zisk o devět procent na 2,4 miliardy eur (zhruba 60 miliard Kč). Firma uvedla, že její správní radu opustí nejbohatší Francouzka Liliane Bettencourtová, kterou nahradí její vnuk Jean-Victor Meyers.

Liliane Bettencourtová (89) vlastní v podniku třicetiprocentní podíl. V říjnu však byla soudním rozhodnutím zbavena svéprávnosti a kontrolu nad jejími obchodními záležitostmi převzala její dcera Françoise Bettencourtová-Meyersová, matka Jeana-Victora Meyerse. Za rozhodnutím soudu stála lékařská zpráva, podle které Bettencourtová trpí určitou formou demence, napsala agentura Reuters.

Tržby společnosti L'Oreal loni stouply o čtyři procenta na více než 20 miliard eur. Firma počítá s nárůstem zisku a tržeb také v letošním roce. Největší podíl měla loni na tržbách západní Evropa, zatímco letos by to podle firmy měly být rozvíjející se trhy, napsala agentury AP.

„L'Oreal loni na kosmetickém trhu, jehož globální trend byl příznivý, dosáhl udržitelného růstu tržeb a potvrdil pozici světové jedničky,“ uvedl generální ředitel podniku Jean-Paul Agon.

Mezi výrobky společnosti L'Oreal patří například šampony Garnier, parfémy Giorgio Armani či kosmetika Lancôme a Maybelline. Firma se snaží rozšiřovat aktivity v Asii a Latinské Americe, protože poptávka v Evropě je nyní pod tlakem kvůli dluhové krizi. „Možná bychom měli v západní Evropě očekávat restrukturalizační opatření,“ uvedl podle agentury Reuters jeden z analytiků.