Nejlevnější za šest let: přes 30 korun stojí benzin už jen v Praze

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Hrouda Jan/Euro

Pohonné hmoty v Česku se v uplynulém týdnu dostaly na nejnižší ceny za posledních téměř šest let. Litr benzinu stojí v průměru 29,27 koruny a litr nafty 28,60 koruny, přitom ještě v červnu byly pohonné hmoty téměř o čtyři koruny dražší. Vyplývá to z informací společnosti CCS, která ceny sleduje. Níže než nyní byly ceny naposledy začátkem roku 2010. Od té doby výrazně kolísaly, v roce 2012 se dokonce benzin vyšplhal nad 38 korun a nafta nad 37 korun za litr.

K rekordně nízkým cenám se pohonné hmoty již letos přiblížily v únoru, podle analytiků kvůli přebytku ropy na trhu. Až nyní se ale benzin dostal na nejnižší úroveň od ledna 2010 a nafta od února 2010. Výrazný pokles k současným hodnotám začal v létě, kdy ještě benzin stál přes 33 koruny a nafta téměř 32,5 koruny. Jen v uplynulém týdnu činil pokles cen u benzinu i nafty shodně 18 haléřů.

„Očekáváme, že do konce roku ceny ještě klesnou, a to až o 30 haléřů. I v první polovině příštího roku by ceny měly zůstat nízké a s největší pravděpodobností budou minimálně o několik desítek haléřů nižší oproti současné ceně,“ řekl analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak. Spolu s dalšími analytiky se shoduje v tom, že za propadem cen stojí hlavně levná ropa.

„Pokles cen pohonných hmot bude trvat tak dlouho, dokud bude klesat cena ropy. Aktuálně se cena ropy Brent pohybuje těsně nad hladinou 40 dolarů za barel, což je nejméně od začátku roku 2009,“ řekl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Podle něj je pokles cen ropy primárně způsoben přebytkem nabídky na trhu, a to jak samotnou těžbou, tak i slabší poptávkou. „V korunovém vyjádření navíc ropu v posledním týdnu zlevňuje i oslabující americký dolar,“ dodal Novák.

Nejdražší nafta na jihu Moravy

Nejdražší benzin Natural 95 je stále v Praze, kde se také jako v jediném regionu republiky drží nad hranicí 30 korun za litr, a to na 30,03 koruny. Nejdražší naftu má nadále Jihomoravský kraj, kde litr koupí řidiči v průměru za 29,35 koruny. Nad 29 korunami je cena nafty již jen v Praze a na Vysočině.

Naopak nejlevněji pořídí motoristé Natural 95 v Libereckém kraji, kde přijde na 28,73 koruny. Nafta je nejlevnější stále v Královéhradeckém kraji, kde litr stojí v průměru 28,08 koruny.