Němci vyšetřují manažery Schleckeru. Prý firmu vytunelovali

Schlecker

Schlecker Zdroj: ctk

Schlecker
Konec, prodejny Schlecker v Německu definitivně zavírají
Konec, prodejny Schlecker v Německu definitivně zavírají
Poslední výprodej za zlomek původní ceny
O zboží byl takový zájem, že mnohdy prodavačky kvůli strkanicím volaly policii. Nyní jsou již regály prázdné
8
Fotogalerie
Státní zastupitelství viní zakladatele firmy Antona Schleckera a dalších 13 lidí z vytunelování drogistického řetězce Schlecker. Policie prohledává domy i kanceláře podezřelých.

Stuttgartská státní zástupkyně otevřela kauzu úpadku drogistického řetězce Schlecker. Obžalovaný má být Anton Schlecker a dalších 13 manažerů, důvodem je podezření z podvodů při vyhlášení insolvence a úpadku firmy. Ve středu policie v souvislosti s obviněním prohledávala 18 bytů a 4 kanceláře po celém Německu.

„Předběžné výsledky prohlídek potvrdily původní podezření,“ řekla pro server Weltonline státní zástupkyně Claudia Krauth.

O vyšetřování byl předem informovám i konkursní správce Schleckeru Arndt Geiwitz. Likvidátor bude podle vlastních slov vyšetřovatelům maximálně pomáhat. “ Že policie vyšetřuje krach tak velké společnosti není vůbec neobvyklé. Výšetřovatele budu ze všech sil podporovat,“ uvedl Geiwitz.

Hrozí až pětileté vězení

Do středeční akce bylo zapojeno 160 vyšetřovatelů, kteří hledali důkazy o podivných okolnostech, které předcházely lednovému vyhlášení úpadku firmy. Prohledávali domy podezřelých v Bádensku-Württembersku, Berlíně, Bavorsku, Hesensku, Dolním Sasku,a Severním Porýní-Vestfálsku.

Podle státního zástupce nemůže být Anton Schlecker stíhán z důvodu vyhlášení platební neschopnosti u své společnosti Schlecker. To však neplatí pro dceřinné společnosti Ihr Platz a Schlecker XL.

Také obviněný Anton Schlecker je proto obviněn z konkurzních trestných činů, zpronevěry nebo podvodů spojených s úpadkovým řízením. Všechny tři skutečnosti mohou být podle zákona potrestány až pěti lety vězení.

Výprodej před definitivním koncem

Schlecker podal návrh na prohlášení konkurzu na konci ledna. Konec června v Německu ukončily prodej všechny prodejny a 25 tisíc idí přišlo o práci. Vyšetřovatelé nyní rozplétají okolnosti, které předcházely vyhlášní úpadku a možné vytunelování firmy. Rodina Schleckerů veškerá obvinění odmítá.