„Německé“ pláže v Řecku obsadí Rusové

Dovolená na zaplněné pláži u moře.

Dovolená na zaplněné pláži u moře. Zdroj: ctk

Turistický ruch v Řecku má nový zdroj příjmů. Mezeru po zahraničních návštěvnících ze západní Evropy, které odradila hospodářská a politická nejistota v předlužené republice na jihovýchodě kontinentu, zaplňují návštěvníci z východu. Darem z nebe jsou pro odvětví, které loni utržilo 10,5 miliardy eur a podílelo se na HDP 16,5 procenty, hlavně Rusové. Hoteliéři to vědí a jdou jim na ruku příznivými cenami.

„V roce 2004 zavítalo do Řecka 140 tisíc ruských občanů, v roce 2011 už 740 tisíc. Letos počítají cestovní kanceláře s nárůstem na jeden milion. V květnu, kdy je v Rusku hodně svátečních dní, stouply objednávky zájezdů do Řecka o 40 procent,“ spočítala podle listu Die Welt agentura RosBisnesConsulting.

Spolu s Rusy se o pobyty na řecké pevnině či ostrovech stále častěji zajímají Rumuni, Bulhaři, Turci a Číňané. Z pláží a uliček mezi památkami mizí naopak Němci, v nichž vidí mnozí Řekové spoluviníky svých potíží. Loni se do Řecka vypravilo 2,24 milionu obyvatel Spolkové republiky, letošní úbytek bude 25 až 30 procent, tvrdí svaz cestovního ruchu Sete. „Němci si myslí, že tu není bezpečno,“ říká jeho šéf Jorgos Drakopulos.

O stejně velkém manku mluví šéf aerolinek Air Berlin Hartmut Mehdorn a ředitel turistické divize koncernu Rewe Norbert Fienig. „Tento trend se ale může změnit,“ připomíná mluvčí německé cestovní federace. Na zvratu pracují například kanceláře TUI a Thomas Cook, jež nabízejí velké slevy.

Rabaty už zabraly ve Velké Británii, ze které přijíždí druhý největší počet lidí. Objem koupených zájezdů se tam zvedl téměř o třetinu.

Čtěte také:

V Řecku padá i turismus, cizinci se bojí změny měny

Čeští turisté na Řecko nezanevřeli, láká je snižování cen

Tisíc řeckých hotelů je na prodej

K cenovým zvýhodněním připojují němečtí operátoři i rady, jak se do Řecka vybavit. TUI s ohledem na obavy z vystoupení země z eurozóny nabádá turisty, aby si vzali hotovost v eurech. „Reagujeme na dotazy klientů,“ tvrdí TUI. Ruské zájemce nechávají naopak zvěsti o návratu drachmy v klidu. Cesty musí tak jako tak platit v rublech a s týmž platidlem jdou do směnáren. Za co ho vymění, to už je v zásadě jedno.

Příjmy Řecka z turistiky za první čtvrtletíPříjmy Řecka z turistiky za první čtvrtletí|E15

„Drachma by pro ně byla velkou výhrou. Byla by vůči euru silně znehodnocená, a do stejné pozice by se dostala vůči rublu,“ napsal časopis Die Welt des Reisens.

Řecká centrální banka uvádí, že příjmy z turistiky a částečně i lodní dopravy kryjí dvě třetiny obchodního deficitu země. Na cestovní branži závisí každé páté pracovní místo. „Tato vazba je o to důležitější v situaci, kdy nezaměstnanost dosahuje 22 procent,“ píše Die Welt. V lednu a únoru se tržby z turistiky propadly o 17,5 procenta.

Inzerce láká na prodej ostrovů

Údajně se to děje na doporučení nejčtenějšího německého bulváru Bild, nicméně děje: Řekové prodávají ostrovy. Republika jich vlastní na tři tisíce, z čehož obydlených je 87. „Inzerátů na možný prodej přibylo od dluhové krize o čtyřicet procent,“ uvedl Chris Krolow, šéf makléřské firmy Private Islands. „Ostrovy stojí v průměru dva miliony dolarů, což je méně než lyžařská bouda v Alpách,“ dodává. Prodávajícími jsou rodiny, v jejichž držení byly ostrovy po celá staletí. Prvním prodaným ostrovem je Oxia, který si pořídil katarský emír.