Nová Sazka vydělala loni Komárkovi 290 milionů

Karel Komárek

Karel Komárek Zdroj: KKCG

Skupině KKCG miliardáře Karla Komárka se vrátila první část investice do nákupu loterijního byznysu zkrachovalé akciové společnosti Sazka. Její nástupce, Sazka sázková kancelář, totiž loni – v prvním celém roce své existence – dosáhl čistého zisku ve výši 290 milionů korun.

Předloni přitom nynější provozovatel populární Sportky a dalších her zaznamenal ztrátu 267 milionů, způsobenou náklady na převzetí loterijního podniku zkrachovalé Sazky a tím, že pod novým majitelem předloni loterie fungovaly pouze dva měsíce.

Na loňském čistém zisku se podílela právě loterijní činnost, která tvoří 97 procent z tržeb ve výši 6,4 miliardy korun. Předloňské tržby činily kvůli dvouměsíčnímu fungování nové Sazky pouze 811 milionů.

Naopak u neloterijních aktivit, mezi něž patří například placení složenek za elektřinu či vodu či dobíjení tarifů mobilních telefonů, loni zaznamenala nová Sazka ztrátu 99 milionů korun.

Skupina je s investicí velmi spokojená. „Byla to dokonalá transakce. PPF je spokojená s tím, za kolik nám svůj podíl prodala, a my jsme velmi spokojeni, za kolik jsme koupili,“ uvedl k investici finanční ředitel KKCG Radek Dyntar.

Výší aktiv se Sazka sázková kancelář loni zařadila na druhé místo v celé skupině KKCG hned za MND (dříve Moravské naftové doly). Firma také znatelně přispěla k loňskému zisku celé skupiny KKCG ve výši 4,9 miliardy korun.

Tržby SazkyTržby Sazky | E15

Čistý zisk Sazky sázkové kanceláře stejně jako tržby byly v loňském roce o něco nižší, než dosahoval její předchůdce Sazka a. s. V roce 2010, v posledním roce existence staré Sazky před předloňským vyhlášením insolvence a konkurzu, dosáhla Sazka a.s. čistého zisku 1,4 miliardy.

Na loňském a předloňském poklesu tržeb se podepsal právě vliv konkurzu staré Sazky, který část tradičních sázejících odradil a již se k sázení nevrátili, i ekonomická krize a snaha lidí šetřit.

Skupina KKCG zatím neuvedla, kolik za převzetí loterií zaplatila. Loterijní byznys koupila od insolvenčního správce zkrachovalé Sazky společně s PPF předloni na podzim za 3,81 miliardy korun. Loni v prosinci pak KKCG od PPF koupila její poloviční podíl. Cenu transakce ani jedna ze stran neuvedla, podle informací v médiích ale šlo o 5,3 miliardy korun.