Nové vedení Prahy řeší problémy se svozem odpadu tendrem za 13 miliard

Vedení Prahy chce vypsat tendr na svoz odpadu.

Vedení Prahy chce vypsat tendr na svoz odpadu. Zdroj: e15

Pražský magistrát chystá desetiletý tendr na svoz odpadu za zhruba 13 miliard korun, do poloviny roku 2016 ale ještě služby zajistí stávající dodavatelé. Město jim bez výběrového řízení prodlouží smlouvy za stovky milionů korun. Praha má se svozem odpadu dlouhodobé problémy. Smlouva s Pražskými službami skončila před několika lety a město od té doby smlouvy opakovaně bez soutěže prodloužilo.

Rada se zakázkami bude zřejmě zabývat na pátečním jednání, řekla radní pro infrastrukturu Jana Plamínková (STAN). „Chceme konečně přinést čisté řešení, jímž je otevřené výběrové řízení,“ uvedla Plamínková. Nové vedení města podle ní nesouhlasí s pachtem části Pražských služeb do Technické správy komunikací, který připravovala minulá rada, a který pozastavil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Praha jako většinový vlastník Pražských služeb začala vyčlenění části firmy připravovat poté, co se jí nepodařila měsíce připravovaná akvizice. Zhruba pětinový podíl PSAS totiž nakonec získala společnost EP Industries Daniela Křetínského. Ta jako minoritní akcionář pacht odmítla.

Svoz odpadu v Praze nyní zajišťují Pražské služby a v několika městských částech subdodavatelé. V říjnu rada schválila jednací řízení bez uveřejnění na tři měsíce za 250 milionů korun bez DPH. Stejné smlouvy chce nyní město prodloužit o 18 měsíců. Za podobný postup při zadávání zakázek přitom deset bývalých radních čelí obžalobě v kauze opencard. Roční rozpočet Prahy se blíží 50 miliardám.