Nowaco koupilo nanukáře Frost, výrobu přesune ze Slovenska do Opavy

zmrzlina, nanuk

zmrzlina, nanuk

Potravinářská firma Nowaco koupila největšího slovenského výrobce nanuků a zmrzlin Frost. Napsal to portál etrend.sk, podle kterého nový vlastník stěhuje produkci do své továrny v Opavě a prešovský závod Frostu bude využívat jen na skladování a distribuci výrobků.

Bývalý majitel Frostu, americká investiční skupina Bancroft, podle portálu neodhadl návratnost investicí. Výdaje do zkvalitnění a rozšíření marketingu a obchodu prý dovedli výrobce mražených pochoutek do ztrát, poklesu tržeb i podílu na trhu. To se odrazilo ve snížení zaměstnanosti podniku na 80 z původních 150 lidí. Před poslední změnou majitele přišly o práci další desítky zaměstnanců.

Tržní podíl Nowaca na slovenském trhu zmrzlin po ovládnutí Frostu stoupne na 15 procent. Etrend.sk napsal, že jedničkou s podílem zhruba 20 procent je Algida.

„Výrobu musíme posunout do Opavy, abychom mohli zefektivnit produkci značek Frostu. Bylo by pro nás příliš drahé udržovat i prešovskou základnu,“ uvedl jednatel slovenské pobočky Nowaca Petr Sekula. Nowaco, které vedle zmrzlin nabízí také další mražené potraviny, chce pro značku Frost využít svou lépe vybudovanou distribuční síť.

Skupina Nowaco působí v několika evropských zemích. V Česku je jednou z největších firem v oblasti distribuce mražených, chlazených a čerstvých potravin.