O Chorvatsko roste zájem, hoteliéři zdraží

Chorvatsko

Chorvatsko Zdroj: Profimedia.cz

Zvýšení ceny v chorvatských hotelech má na svědomí rostoucí zájem turistů zejména ze západní Evropy. Kvůli rostoucí poptávce řada chorvatských hoteliérů už letos zvedla ceny za ubytování až o patnáct procent..

Smutné zprávy pro milovníky moře přicházejí z Chorvatska, nejoblíbenější destinace českých rodin. Tamní hoteliéři zdražují. Navíc od letošního 1. července, kdy Chorvatsko vstoupí do EU, budou muset tuzemští touroperátoři platit DPH ze svých marží. Dokud země součástí EU nebyla, byly cestovní kanceláře od platby DPH osvobozeny.

Cestovním kancelářím vzrostou náklady, ale většina z nich podle asociace AČCKA toto navýšení do konečných cen zájezdů nepromítne. Výrazné zdražení AČCKA neočekává ani v důsledku zdražování ubytovacích služeb. „Pokud došlo u některých ubytovacích kapacit ke zdražení, pak ve většině případů jde o běžné zdražení o inflaci ve výši zhruba jednoho až tří procent,“ uvedla tajemnice AČCKA Kateřina Petříčková.

Podobný optimismus ohledně cen ubytování ale nesdílí Jan Papež z konkurenční Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK ČR). Většina hoteliérů podle něj meziročně zdražila o 7 - 15 procent. Nárůst cen se podle něj nemusí projevit u všech cestovních kanceláří, protože ty domlouvají ceny ubytování s ročním předstihem a proti individuálním zákazníkům mají lepší vyjednávací pozici. Konečné ceny, které hoteliéři cestovkám poskytují, tak závisí na domluvě a nelze proto zobecňovat.