Obchodní řetězec Delhaize ruší pět tisíc pracovních míst

Delhaize

Delhaize Zdroj: Delhaize

Ostrá konkurence a slábnoucí poptávka donutily belgický řetězec supermarketů Delhaize k rušení stovky prodejen v USA a jihovýchodní Evropě.

Belgický řetězec supermarketů Delhaize se rozhodl zrušit pět tisíc pracovních míst a uzavřít 133 prodejen ve Spojených státech a jihovýchodní Evropě. Firma uvedla, že její čtvrtletní tržby na klíčových trzích byly zasaženy slabou spotřebitelskou důvěrou a ostrou cenovou konkurencí.

V minulosti působila rovněž v České republice. Firma zde provozovala 97 supermarketů Delvita, v roce 2007 je však prodala německé maloobchodní skupině REWE Group za 100 milionů eur (zhruba 2,5 miliardy korun). A v loňském roce koupila srbský maloobchodní řetězec Delta Maxi Group.

Skupina Delhaize podle svých internetových stránek koncem září zaměstnávala zhruba 154 tisíc lidí. Společnost hodlá ve Spojených státech, odkud pochází 65 procent jejích tržeb, uzavřít 113 prodejen. Dalších 20 obchodů chce zavřít v Bulharsku, Srbsku a Bosně a Hercegovině, napsala agentura Reuters.

Firma uvedla, že její tržby ve čtvrtém čtvrtletí při stálých devizových kurzech stouply o sedm procent. Dodala však, že tržby na klíčových trzích, tedy v USA a Belgii, pro ni byly zklamáním.