Obchodní řetězec Metro ustupuje z Číny

Metro

Metro Zdroj: Profimedia

Německá obchodní společnost Metro zahájila prodej svých čínských aktivit. Uvedly to zdroje agentury Reuters, podle nichž firma vyzývá potenciální zájemce k předložení nezávazných nabídek v první polovině dubna. Společnost Metro působí rovněž v České republice a podíl v ní vlastní český investor Daniel Křetínský.

Prodej čínských aktivit je součástí globální reorganizace podniku. Mezi potenciální zájemce by podle zdrojů mohli patři například prodejce elektroniky Suning Holdings Group či řetězce supermarketů Wumart Stores a Yonghui Superstores.

Německý antimonopolní úřad minulý měsíc uvedl, že nebude mít námitky, pokud Křetínský firmu Metro převezme. Křetínský požádal úřad, aby přezkoumal jeho plány získat v Metru podíl 25 až 35 procent. Pokud by získal více než 30 procent, musí podle německého zákona zahájit povinnou nabídku na odkup celé firmy.

Křetínského společnost EPGC vstoupila do německé firmy poprvé loni v srpnu a koncem září uvedla, že svůj podíl v Metru zvýšila na 10,9 procenta. Navíc disponuje opčními právy, díky kterým může v letošním roce podíl v německému podniku zvýšit na více než 30 procent.

V České republice je skupina Metro zastoupena od roku 1997. Její divize Makro Cash & Carry ČR provozuje v Česku 13 velkoobchodních center.