Obědy zdražují, do stovky je lze průměrně pořídit jen v Olomouci a Jihlavě

ilustrační obrázek

ilustrační obrázek Zdroj: archiv čtenářky

Cena obědů v jednotlivých krajích
...
ilustrační obrázek
ilustrační obrázek
5
Fotogalerie

Češi letos v červnu zaplatili za oběd v průměru 108,20 koruny, což je o 5,40 koruny více než před rokem. Do stokoruny se nají lidé z krajských měst jenom v Olomouci a Jihlavě. Uvedla to stravenková společnost Edenred. Nejrychleji podle ní rostou útraty za obědy ve městech, kde jsou ceny nejnižší, tedy v Ostravě, Olomouci, Jihlavě a v Ústí nad Labem.

"Zatímco na začátku roku rychlý růst táhla největší města jako Praha a Brno, nyní jdou útraty směrem nahoru nejrychleji tam, kde jsou obědy dlouhodobě nejlevnější," uvedla společnost. Proti březnu tak lidé v červnu zaplatili v Ostravě za oběd o 80 haléřů více, šedesátník si připlatili v Ústí nad Labem, po padesátníku v Jihlavě a Olomouci.

Útraty za obědy začaly podle firmy růst od loňského října kvůli zdražování potravin a dalších surovin, výrazný nárůst přišel v prosinci s elektronickou evidencí tržeb. "Nejrychleji se to projevilo na útratách za obědy v největších městech, tedy v Praze a Brně, a tam, kde jsou dlouhodobě ceny nad celorepublikovým průměrem, tedy například v Plzni a Českých Budějovicích.

Naopak ve městech, kde za obědy lidé platí nejméně, je růst útrat pozvolnější, ale má delší trvání. Restaurace zde zjevně s ohledem na kupní sílu lidí rozložily cenový růst na delší období," uvedl manažer Ticket Restaurant Jiří Brych.

Údaje společnosti jsou sestavené na základě dat od více než 60 tisíc zaměstnanců, kteří k platbě obědů v restauracích používají stravenku.

Spotřebitelské ceny vzrostly podle Českého statistického úřadu v červnu meziročně o 2,3 procenta. Tempo růstu zpomalilo z květnových 2,4 procenta. Na růstu se podepsaly hlavně dražší potraviny, mezi nimiž dominovalo zejména 43procentní zdražení másla.

Cena obědů v jednotlivých krajíchCena obědů v jednotlivých krajích|Edenred