Obrat e-shopů by dnes měl dosáhnout miliardy, tvrdí Asociace

Interiér prodejny Mall.cz v pražských Holešovicích.

Interiér prodejny Mall.cz v pražských Holešovicích. Zdroj: Jiří Liebreich

Mall.cz
Alza.cz
Alza.cz
Alza.cz
5
Fotogalerie

Obrat českých internetových obchodů by dnes měl dosáhnout v předvánočním období vrcholu. Uvedla to Asociace pro elektronickou komerci s tím, že očekává dosažení jedné miliardy korun. Za celý týden by obrat e-commerce měl přesáhnout čtyři miliardy korun. Celkem Češi utratí za Vánoce v e-shopech přes 38 miliard korun.

"Vánoční nákupy tento týden vyvrcholí. Většina Čechů má již o dárcích jasnou představu a k dispozici prosincovou výplatu. Pondělí je mezi zákazníky tradičně nejpopulárnější den pro vytvoření objednávek," uvedl výkonný ředitel asociace Jan Vetyška. Češi plánují utratit za Vánoce na internetu nejčastěji mezi dvěma a pěti tisíci korunami.

"Je jisté, že česká e-commerce letos opět překoná rekordy v obratech oproti předchozím rokům. E-shopy i dopravce nyní čeká nejnáročnější období v roce a bude zajímavé sledovat, na jakých číslech se definitivně prodeje zastaví," dodal Vetyška.

Letos by měla česká e-commerce přesáhnout v celoročních obratech 115 miliard korun. Přibližně třetinu z toho budou tvořit vánoční tržby.