Pečivo i přes dobrou úrodu nezlevní, obilí má horší kvalitu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro

Ceny pekařských výrobků i přes dobrou úrodu obilí v Česku nejspíš nezlevní. Výkupní ceny sice klesají, ale kvalita pšenice a žita nevyhovuje pekařům. Potravinářské obilí přesto podle agrární komory půjde na odbyt, i když ne za loňské a předloňské ceny. Problémy s ním mají i v západní Evropě. Na veletrhu Země živitelka v Českých Budějovicích to řekl předseda komoditní rady Agrární komory ČR Josef Kubiš.

Kvalita chlebového obilí je podle Pavla Filipa ze Společenstva pekařů a mlynářů ČR velmi špatná, jak u pšenice, tak u žita. „Vyžádá si to mimořádná opatření v technologii výroby, a tím mimořádné náklady. Pokud cena obilí mírně klesne v důsledku kvality, tak naopak doplňkové látky, které se budou muset dávat do výrobků, jsou tak drahé, že se ty cenové relace výrobků vyrovnají s přibližně s loňským rokem,“ řekl .

Letošní žně jsou podle Kubiše dlouhé, začaly o zhruba 14 dnů dříve a na konci nabraly kvůli dešťům stejně dlouhé zpoždění. Část zemědělců na Moravě stačila sklidit za hezkého počasí, ale když žně přešly do vyšších poloh, nastaly potíže s vlhkostí zrna. Tam, kde nemají sušičky, může začít při skladování plesnivět. Rok je úrodný díky příznivé zimě bez mrazů. Zatímco loni začalo jaro pro zemědělce až 5. dubna, letos to bylo už 15. února. Rostliny měly o měsíc a půl delší vegetační dobu.

Rekordní výnos řepky

Řepka se sklidila s rekordním výnosem přes čtyři tuny. „Urodila se i v ostatních státech, ale zdá se, že je pro ni odbyt, cena se příliš nepropadla, současně se prodává kolem 9000 korun za tunu, což při rekordním výnosu není špatné,“ uvedl Kubiš. Více než šestitunovým výnosem u obilovin se pak podle něj Česká republika dostává na úroveň vyspělejších států západní Evropy.

Potravinářské pšenice s výnosem 6,5 tuny bude nadbytek, ale je o ni zájem, protože i západní Evropa má problémy s její kvalitou. Zemědělci by podle agrární komory měli zobchodovat i jarní ječmeny, protože sladaři snížili normy. Ostatní obiloviny, jako je ozimé žito, ječmen, triticale a oves, jsou pak v Česku už téměř okrajové obiloviny.

Slušná úroda v Evropě, slabší v USA, Kanadě a Austrálii

Slušná úroda obilovin je podle komoditní rady komory v celé Evropě, nižší naopak v USA, Kanadě a Austrálii, takže se odhaduje, že celosvětová úroda bude zhruba na úrovni loňského roku, respektive o procento až dvě vyšší. Zemědělci by podle agrární komory měli nasmlouvat větší procento úrody před sklizní.

V západní Evropě je standardem prodat za nasmlouvané výkupní ceny zhruba 80 procent úrody, v Česku ze dvou třetin řepku, z 80 procent sladovnické ječmeny, ale nedaří se to u potravinářské pšenice a krmného obilí.