Penta chce koupit krachující německé drogerie Schlecker

Schlecker

Schlecker Zdroj: ctk

Česko-slovenská finanční skupina Penta Investments se zajímá o koupi německého řetězce drogerií Schlecker, který je v insolvenci. Informaci serveru E15.cz potvrdil mluvčí Penty Martin Danko.

„Podali jsme indikativní nabídku insolvenčnímu správci,“ potvrdil pro E15.cz Danko. „Byli jsme v kontaktu i s majiteli. Zatím nechceme zveřejňovat, jakou má naše nabídka strukturu,“ řekl Danko. Informaci o zájmu Penty totiž podle mluvčího nevypustila česká, nýbrž německá strana. Tu pak zveřejnil server časopisu Spiegel. „Je to ve stádiu jako hodně transakcí, o které se ucházíme,“ dodal Danko.

Podle Spiegelu je Penta doposud jediným vážně braným uchazečem o finanční vstup do německého Schleckeru. Podle Spiegelu však skupina odmítá spolupracovat s dětmi zakladatele řetězce, Meike a Larsem Schleckerovými, kteří se snaží najít spoluinvestora, jenž by rodinný podnik pomohl zachránit. Penta si údajně dovede představit pouze symbolický menšinový podíl sourozenců.

Kupní cena i objem nutných investic do provozů zůstávají podle Spiegelu zatím nejasné. Na modernizaci každého ze zhruba tří tisíc obchodů v Německu by mělo připadnout asi 30 tisíc eur (zhruba 738 tisíc korun). Jen investice by si tak vyžádaly okolo 90 milionů eur (2,2 miliardy korun), uvedl Der Spiegel.

Koncept Penty podle Spiegelu předpokládá, že by se v optimálním případě nezavíraly další filiálky ani se nepropouštěli další zaměstnanci.

Schlecker vyhlásil insolvenci v lednu. Do konce března uzavřel po celém Německu přes dva tisíce prodejen a o práci přišlo asi 10 tisíc lidí. Firma působí také v Rakousku, Španělsku, Francii, Itálii, Česku, Polsku a Portugalsku. Českého Schleckeru se finanční problémy mateřské společnosti podle dřívějšího vyjádření jeho vedení nijak nedotkly.