Philip Morris letos vtrhne do Čech s chytrou cigaretou, cílí na miliardové tržby

xx

xx Zdroj: profimedia.cz

I příležitostní cigarety jsou špatné.
Kouření negativně ovlivňuje naše zdraví.
3
Fotogalerie

Tabákový gigant Philip Morris chystá ve druhém pololetí novinku pro české kuřáky. Na domácí trh uvede produkt iQOS, v němž se tabák nespaluje, ale jenom zahřívá.

Tabákový gigant Philip Morris chystá ve druhém pololetí novinku pro české kuřáky. Na domácí trh uvede produkt iQOS, v němž se tabák nespaluje, ale jenom zahřívá. Smyslem je omezení škodlivin vdechovaných z klasické zapálené cigarety.

Podle analytiků by tím firma v případě úspěšného přijetí novinky trhem mohla v Česku nabrat až čtyři miliardy korun ročních tržeb. Poptávce mohou nahrávat české zákony, které kuřákům od června zakazují holdovat své neřesti v tuzemských restauracích. Té by alternativní kutnohorská cigareta alespoň prozatím zřejmě unikla. 

"Podali jsme kompetentním úřadům povinné oznámení podle současných zákonů. Jsme nyní přítomni na více než 20 trzích a plánujeme expanzi, aby se náš výrobek na konci roku 2017 prodával na 35 trzích,“ uvedl předseda představenstva tabákové firmy Árpád Könye. Ambicí Philip Morris je dosažení dvou až tříprocentního podílu na cigaretovém trhu.

Jak vypadá likvidace 118 milionů zabavených cigaret a 180 tun tabáku? Podívejte se:

Video placeholde
Jak vypadá likvidace 118 milionů zabavených cigaret a 180 tun tabáku? Podívejte se. • Blesk / David Malík

Cenu zatím firma neuvedla, na italském trhu ale vyjde iQOS v přepočtu na zhruba 1 900 korun. „Krabička dvaceti náplní Marlboro tam vyjde na přibližně 120 korun,“ vypočítává analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Zisk tříprocentního tržního podílu by se v Česku podle banky při 19 miliardách ročně prodaných kusů cigaret rovnal třem až čtyřem miliardám korun, tedy zhruba třetině ročních tržeb firmy.

„V počátcích, kdy budou nové cigarety zaváděny, bychom odhadovali nárůst tržeb firmy pouze v jednotkách procent. Jakým způsobem se nakonec promítne nový produkt na platformě IQOS do hospodářských výsledků tabákových společností bude především záviset na tom, jak jej bude nová legislativa perspektivně vnímat,“ připomíná analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Příchod nových tabákových produktů na evropský trh je v posledních letech kvůli přísnějším zákonům a tvrdší regulaci výrazně složitější a pomalejší. Philip Morris odstartoval projekt IQOS v Japonsku, v tamním městě Sendai, kde je projekt alternativního tabáku zatím nejúspěšnější, dosahuje analytiky odhadovaný tržní podíl jeho a jemu podobných zařízení na celkovém trhu s tabákem zhruba dvaceti procent.