Pivovar Bernard loni dosáhl rekordního zisku

Pivovar Bernard

Pivovar Bernard Zdroj: Profimedia.cz

Celý pivní trh v tuzemsku se loni zvedl o pouhých 0,6 procenta a domácí spotřeba dokonce klesla. Rodinný pivovar Bernard přesto hlásí rekordní výsledky. Tržby pivovaru stouply o 7,7 procenta na 450,2 milionu korun, čistý zisk pak vzrostl o 16,5 procenta na 61,2 milionu korun.

V obou případech je to nejvíce od roku 2001. Tehdy do pivovaru jako strategický partner s polovičním podílem vstoupila belgická pivovarnická skupina Duvel Moortgat ve snaze vytáhnout humpolecký podnik ze ztrát. Čtvrtinové podíly od té doby vlastní Stanislav Bernard a Josef Vávra.

„Růst tržeb byl nejvíce ovlivněn růstem prodeje v Česku jak v supermarketech, tak v gastro provozovnách. Současně posílil i export. Zisk nám stoupl zejména díky poklesu odpisů, a to vlivem již odepsaných velkých investic z předchozích let,“ řekl mluvčí pivovaru Zdeněk Mikolášek.

Hospodarení Rodinného pivovaru BernardHospodarení Rodinného pivovaru Bernard | Rodinny pivovar Bernard

Celkový výstav piva loni stoupl o 8,8 procenta na 232 tisíc hektolitrů. Bernard se tak po více než dvaceti letech od svého znovuzrození již nevejde do kategorie „malý nezávislý pivovar“ a platí vyšší spotřební daň z piva.

Co se týče plánů na letošní rok, počítá pivovar Bernard s nárůstem tržeb o pět procent, ale s o něco nižším ziskem ve výši 45 milionů korun. Důvodem je vyšší rozpočet pivovaru na marketingové kampaně. „Plán pro tento rok nerevidujeme. Aktuálně nám tržby rostou zhruba o jedenáct procent a zisk vzrostl do července o 7,7 procenta. V tom se však ještě neprojevují plánované zvýšené náklady na reklamní kampaně, které připravujeme na podzim a které nám sníží zisk,“ dodal Mikulášek.