Pojišťovna EGAP loni prohloubila ztrátu na 5,9 miliardy korun

EGAP

EGAP Zdroj: CTK

Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) loni prohloubila ztrátu na 5,92 miliardy korun. Většinu z ní tvořila rezerva připravená kvůli krachu slovenské ocelárny Slovakia Steel Mills. Ztrátu pojišťovna pokryje z pojistných fondů, nebude tedy na ni žádat peníze ze státního rozpočtu. Uvedla to mluvčí pojišťovny Hana Hikelová. Předloni hospodaření pojišťovací společnosti skončilo ztrátou 992 milionů korun.

Kvůli krachu ocelárny Slovakia Steel Mills vytvořila EGAP rezervu 3,8 miliardy korun, která se podle serveru IHNED.cz bude vyplácet zhruba osm dalších let. „Do závěrečného hospodářského výsledku se promítla také nutnost vytvořit rezervu na obchodní případ dodávky autodílů na Ukrajinu. Dalším negativním faktorem, který ovlivnil hospodářský výsledek, bylo nezbytné dotvoření rezervy na nepostačitelnost pojistného ve výši 0,8 miliardy korun,“ uvedla Hikelová.

EGAP loni uzavřel 122 nových pojistných smluv a pojistil export v objemu 47,2 miliardy korun. Předloni nově uzavřené pojistné smlouvy představovaly 63,4 miliardy Kč. Generální ředitel Jan Procházka počátkem dubna uvedl, že letos EGAP plánuje pojistit vývoz za zhruba 45 miliard korun. Pojišťovaný export v loňském roce mířil celkem do 38 zemí, nejvíce na Slovensko, do Ruska a Ázerbájdžánu. S malými a středními podniky EGAP loni uzavřela 46 nových pojistných smluv v objemu 3,2 miliardy korun.

Problémový rok 2014

Loňský rok byl pro pojišťovny komplikovaný především kvůli mezinárodní situaci a politickým událostem. „Zhoršující se politická, hospodářská a bezpečnostní situace na Ukrajině vedla už v únoru 2014 k zastavení jednání o několika významných obchodních případech,“ uvedla Hikelová. Obdobný vliv mělo podle ní i vyhrocení situace v Iráku a Sýrii a projevily se také sankce Evropské unie vůči Rusku a nervozita v obchodování s touto zemí.

EGAP loni předepsala pojistné 1,3 miliardy korun a vyplatila pojistné plnění 3,5 miliardy. Zpětně pojišťovna vymohla pohledávky za 226 milionů korun. Možná rizika z uzavřených pojistných smluv představovala ke konci loňska 213,5 miliardy korun. Za dobu své existence od roku 1992 EGAP pojistila úvěry, investice a bankovní záruky v hodnotě 719 miliard korun.