Polovina nebezpečných výrobků pochází z Číny, varuje komise

Čína, export

Čína, export Zdroj: profimedia.cz

V rámci unijního systému včasného varování RAPEX bylo loni vydáno 1803 upozornění před nebezpečnými výrobky, které se dostaly na trh v zemích Evropské unie. Ve více než polovině případů (54 procent) šlo o produkty dovážené z Číny, ukázala výroční zpráva o fungování systému za rok 2011.

„Skutečnost, že na trh EU vstupuje méně nebezpečného zboží, je dobrou zprávou pro spotřebitele,“ uvedl eurokomisař pro zdraví a spotřebitele John Dalli v dnešním prohlášení.

„Musíme však být i nadále odhodláni řešit problémy spojené s globálním dodavatelským řetězcem a případné nově vyvstávající otázky související s bezpečností výrobků,“ podotkl Dalli.

Zatímco 54 procent výrobků, před nimiž bylo v rámci systému vydáno varování, pochází z Číny, u evropských produktů šlo jen o 19 procent oznámení (293 případů). U osmi procent produktů inspektoři nezjistili původ.

Nejčastěji se varování týkala oděvů a textilu (423 případů), u nichž například lidem hrozilo udušení nebo podráždění pokožky. Na druhém místě (324 oznámení) figurují hračky. Problémy byly i u motorových vozidel (171), elektrických spotřebičů (153) či kosmetiky (104).