Poslanci schválili zákon o hazardu, počítá i s blokováním webových stránek

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jan Racek

Sněmovna schválila nový zákon o hazardních hrách. V účinnost má vstoupit od příštího roku a nahradí dosavadní zákon z roku 1990. Povoluje například podnikání zahraničních sázkových on-line společností a obsahuje možnost blokovat webové stránky s nepovoleným hazardem. Odpůrci tohoto nástroje hovoří o cenzuře internetu. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) to odmítá.

Nová úprava má nahradit dosavadní loterijní zákon z roku 1990 a v účinnost má vstoupit od příštího roku. Ještě ji musí projednat Senát a podepsat prezident.

Sněmovna přes Babišův nesouhlas rozhodla, že hazard bude podléhat dvěma sazbám zdanění, zatímco vláda navrhovala sazby tři. Na technická zařízení, tedy hlavně automaty, se má vztahovat sazba 35 procent a na ostatní druhy hazardu sazba 23 procent. Tento návrh podle poslanců kopíruje současný stav platný od ledna, kdy se na přístroje vztahuje sazba 28 procent a denní poplatek za automat činí 80 korun. Ostatní druhy hazardu podléhají sazbě 23 procent.

Babiš varoval, že tento schválený návrh připraví stát o 300 milionů korun a obce o 150 milionů korun. Návrh z koaličních stran podpořila většina poslanců ČSSD a KDU-ČSL, poslanci ANO se zdrželi.

Zbytečná regulace

S přijatou podobou zákona nesouhlasí Sdružení pro internetový rozvoj. „Hlavním argumentem proti stávajícímu znění návrhu zákona je, že pod záminkou boje proti nelegálním hrám zásadně narušuje základní princip internetového prostředí, soustředí neadekvátní pravomoci do rukou ministerstva financí a hrozí zásadním zneužitím. Po dnešním přijetí Poslaneckou sněmovnou ČR chystá SPIR další kroky při projednávání v Senátu,“ uvedl předseda sdružení Ján Simkanič.

Podle prezidenta Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů a dalších her (SPELOS) Petra Vrzáně byl zákon šitý horkou jehlou a nebral v úvahu názory odborné veřejnosti. „Jsou tam neodůvodněné regulace, jako třeba nemožnost jackpotu u technických her. To je přitom možné všude na světě. Pak systémové vady typu svěření státního dozoru do rukou celních úřadů. Místo aby hlídali hranice, budou chodit jako pistolníci po hernách a kasinech,“ uvedl Vrzáň. Vadí mu i „disproporce ve zdanění“, když číselným a kurzovým loteriím poslanci sazbu snížili, ale u technických her zůstala na 35 procentech. „Norma je prolobovaná a do jisté míry nespravedlivá,“ dodal Vrzáň.

Zákon za stanovených podmínek legalizuje podnikání zahraničních internetových sázkových firem, což má především umožnit regulaci a zdanění tohoto byznysu. Internetové hry bude možné nabízet pouze v češtině. Zákon však obsahuje i kritizované paragrafy umožňující blokování stránek s nepovoleným hazardem. Ukládá povinnost poskytovatelům připojení k internetu na území Česka zamezit přístup na internetové stránky uvedené na seznamu nepovolených internetových her.

Poslanec Jan Farský (TOP 09 a Starostové) řekl, že jde o průlom do svobody internetu, jaký zde dosud nebyl. Poznamenal, že ministerstvo financí také neblokuje webové stránky s nelegálním prodejem zbraní. Podle dřívějšího vyjádření předsedy Sdružení pro internetový rozvoj Jána Simkaniče dostává ministerstvo financí téměř neomezenou pravomoc cenzurovat internet. Podle prohlášení Pirátů se z ministerstva stane cenzurní úřad.

Poslanci odmítli návrhy poslance Farského, který chtěl buď tyto paragrafy vypustit, nebo je alespoň upravit tak, aby o blokování stránek rozhodoval soud. Leoš Heger (TOP 09 a Starostové) navrhoval, aby ministerstvo pojmenovalo tento nástroj jako institut cenzora.

Votava: To blokování stránek není výmysl České republiky

Ministr Babiš blokování stránek hájil s tím, že jde o nástroje, které doporučuje Evropská komise a které používá 18 zemí unie. „To blokování stránek není výmysl České republiky,“ připojil se předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD)

Zákon jako jedno z opatření proti patologickému hráčství přináší hlavně omezení pro hráče. Prostřednictvím jejich rejstříku budou mít hazard zakázaný lidé, kteří pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi, ti, vůči kterým byl pravomocně prohlášen úpadek v rámci insolvenčního řízení, či lidé, kterým hru zakázal orgán činný v trestním řízení. O zápis do rejstříku bude ale možné také dobrovolně požádat.

Zákon umožní zaměstnancům Celní správy vstupovat do heren a kontrolovat je. Celníci budou mít také právo trestat a vymáhat sankce. Celníci budou moci kontrolovat, jestli firmy plní ohlašovací povinnost, dále ověřovat věk hráčů, případně jestli hráč nefiguruje na seznamu osob, kterým je hra znemožněna.

Povolování hazardních her bude nově dvoustupňové. Ministerstvo financí bude zajišťovat základní povolení ověřující způsobilost žadatele a splnění všech odborných a technologických požadavků, ale povolení k umístění herního prostoru bude ve výhradní pravomoci příslušné obce, na jejímž území má být hazardní hra provozována.

Vyšší zdanění hazardu se objevilo už v koaliční smlouvě
Vývoj hlavních událostí kolem schvalování nové regulace a zdanění hazardu (Sněmovna dnes schválila nový zákon o hazardních hrách):
3. prosince 2013 - Rodící se vládní sestava ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL se ve své koaliční smlouvě zavázala, že se bude usilovat o vyšší zdanění hazardu, a to od roku 2015.

17. února 2014 - Novým náměstkem ministra financí Andreje Babiše (ANO) pro dohled nad loteriemi a hospodaření s majetkem státu se stal právník Ondřej Závodský.
\\ 9. října 2014 - Ministerstvo financí představilo první návrh nové úpravy hazardu, měl platit od ledna 2016. Omezit chtěl hlavně hrací automaty, které měly zmizet z řady míst, pravomoc povolit je měly mít výhradně obce. Návrh také zaváděl centrální monitorovací systém a registr hráčů a v reakci na požadavek EU povoloval internetové sázení firmám se sídlem v některé zemi unie. Návrh kritizovali provozovatelé hazardu.

19. prosince 2014 - Ministerstvo financí zveřejnilo představu o zdanění hazardu. Místo v té době platné 20procentní sazby chtělo zavést dvě - 40 procent u tzv. živého hraní či hracích automatů, 30 procent pro loterie a kurzové sázky. Zvýšit se měla i paušální platba za hrací přístroj z 20 na 40 tisíc korun ročně. Provozovatelé hazardu i nový návrh zdanění kritizovali s tím, že zvýšení daní nahrává nelegálnímu trhu.

27. března 2015 - Náměstek Závodský oznámil, že nový zákon o hazardu včetně změn zdanění začne pravděpodobně platit až od ledna 2017. Důvodem je posouzení zákona Evropskou komisí a tendr na monitorovací systém. MF proto připravilo novelu současného zákona, která měla od roku 2016 zvýšit odvody. Odklad se nelíbil protihazardním aktivistům, provozovatelé kritizovali chystané zvýšení daně z 20 na 25 procent.

Květen 2015 - Ministerstvo financí předložilo legislativní radě vlády návrhy zákonů o hazardních hrách. Změny proti verzi z října 2014 kritizovali bojovníci proti hazardu, podle kterých byla nová podoba návrhu loterijního zákona měkčí než předchozí návrh. Závodský připustil, že MF některé záležitosti přehodnotilo, jakýkoli ústupek provozovatelům hazardu ale odmítl. Ministerstvo podle něj dalo přednost redukci hazardu pomocí daní před regulací pomocí konkrétních restriktivních opatření.

7. července 2015 - Sněmovna v prvním kole schválila návrh poslance Jana Volného (ANO), podle kterého se od roku 2016 měla zvýšit sazba odvodu z loterií na 25 procent a vzrůst měl i odvod za každá zařízení. Poslanecký návrh měl sloužit jako dočasná náhrada nového zákona o hazardních hrách, jehož příprava se protáhla. S tím ale jako s nesystémovým řešením nesouhlasila opozice, jež další schvalování blokovala. Volného návrh nakonec předložila vláda.

29. července 2015 - Vláda schválila tři zákony regulující hazard. Pravomoci obcí by podle nich měly být silnější, měla by být zavedena povinná zavírací doba heren, zvýšeno zdanění a povoleno podnikání zahraničních on-line sázkových společností. Navrženy byly tři sazby zdanění - pro technické hry (automaty) 35 procent, pro živé hry, loterie a binga 30 procent a 25 procent pro kurzové sázky a tomboly. Do Sněmovny vláda návrh, ostře kritizovaný provozovateli, poslala koncem srpna.

12. října 2015 - Vláda schválila návrh novely zákona o zdanění hazardu, který měl překlenout období před přijetím nové úpravy. Sněmovna zákon, který od ledna 2016 zavedl sazby 23 a 28 procent podle druhu her a zvýšil denní poplatek za hrací automat na 80 korun, schválila 13. listopadu. Senát normu přijal v prosinci, kdy ji také podepsal prezident Miloš Zeman.

9. prosince 2015 - Sněmovna v prvním čtení podpořila trojici zákonů, nově regulujících hazard.

21. ledna 2016 - Skupina Synot oznámila, že kvůli vyššímu zdanění hazardu skončí od příští sezóny s podporou první fotbalové ligy. Ministr Babiš označil krok Synotu za přípravu lobbingu proti zákonům obsahujícím novou regulaci hazardu.

17. února 2016 - Sněmovní rozpočtový výbor přes nesouhlas ministerstva financí schválil návrh, aby zdanění hazardu podléhalo jen dvěma sazbám. Na technická zařízení by se měla vztahovat sazba 35 procent a na ostatní druhy hazardu 23 procent.

13. dubna 2016 - Sněmovna schválila nový zákon o hazardních hrách. V účinnost má vstoupit od příštího roku. Povoluje například podnikání zahraničních sázkových on-line společností a obsahuje možnost blokovat webové stránky s nepovoleným hazardem. Zdanění hazardu bude podléhat dvěma sazbám. Na automaty bude platit sazba 35 procent a na ostatní druhy hazardu sazba 23 procent.

Je hazard byznys jako každý jiný?