Pošta by letos mohla nabrat 200 až 300 nových zaměstnanců

Česká pošta

Česká pošta Zdroj: Rasch Jan/Euro

Česká pošta by letos mohla nabrat 200 až 300 zaměstnanců. Souvisí to s dokončovanou centralizací doručování, kdy se některé pracovní pozice přesouvají z pošt na doručovací depa. Uvedl to mluvčí pošty Ivo Mravinac. Pošta svou logistickou síť zcela přebudovala. Její základ bude místo více než 500 menších distribučních míst tvořit 65 velkých dep.

„Je pravděpodobné, že někteří zaměstnanci radši budou hledat práci v místě bydliště a sami z pošty odejdou. I když se jim snažíme nabídnout jinou práci, zaškolený pracovník má prostě svoji cenu, občas se pro odchod rozhodnou. Tyto zaměstnance je pak zapotřebí nahradit,“ uvedl.

Zaměstnanec, který se pro odchod rozhodne, dostane odstupné v průměru ve výši sedminásobku platu. Změnu místa výkonu práce totiž podle Mravinace lze považovat za reorganizaci. „Pošta se chce chovat ke svým zaměstnancům solidně. Změny tohoto typu sice opravdu neplánujeme, ale počítat s tím musíme,“ dodal.

Česká pošta na konci loňského roku zaměstnávala 32,39 tisíce pracovníků a byla tak největším zaměstnavatelem v zemi. Provozuje kolem 3300 poboček.