Pošta může zavřít až dva tisíce poboček. Slibuje, že tolik to nebude

Česká pošta

Česká pošta Zdroj: Jan Rasch

Česká pošta by podle nové vyhlášky od Českého telekomunikačního úřadu mohla provozovat až o přibližně dva tisíce pošt méně, než nynějších zhruba 3200 poboček. Státní podnik ale plánuje pošt provozovat víc, než je minimální limit. Uvedl to mluvčí pošty Ivo Mravinac, přesné číslo nesdělil. ČTÚ podle mluvčího Františka Maliny ale nemá k dispozici výpočet, na jehož základě pošta uvádí maximální možný počet poboček ke zrušení.

Nová vyhláška k novele zákona o poštovních službách, která stanoví minimální požadavky na dostupnost poštovních služeb, platí od letošního ledna, kdy zároveň došlo k úplné liberalizaci poštovního trhu. Vyhláška mimo jiné podle Svazu měst a obcí zvyšuje maximální docházkovou vzdálenost k poště ze současných 2,6 kilometru až na deset kilometrů. Podle Maliny ale nebyla docházková vzdálenost před přijetím nové vyhlášky explicitně stanovená a 2,6 km je jen výpočet svazu měst.

Pošta proměnu pobočkové sítě připravuje jako dlouhodobý projekt. Jejich rozmístění prý z části neodpovídá reálným a podstatným změnám v osídlenosti jednotlivých lokalit. Podle Mravinace ke změně jednoznačně dojde v obcích, kde jsou požadavky na poštovní služby minimální.

Naopak pošta musí posílit síť v místech, která se počtem obyvatel významně rozrostla během posledních zhruba 20 let. Nové pobočky tak vznikají například v obchodních centrech nebo nových rezidentních čtvrtích.

Bez krajů a obcí to nepůjde

ČTÚ chce, aby případné změny pobočkové sítě pošta projednala dopředu s kraji i zástupci obcí. Podnik podle Mravinace plánované změny každoročně projednává mimo jiné se Svazem měst a obcí.

„ČTÚ beze zbytku využije všechny zákonné kompetence a možnosti, aby chránil oprávněné potřeby všech uživatelů základních poštovních služeb a aby byly tyto služby poskytovány v kvalitě, jež je ve veřejném zájmu nezbytná,“ uvedl předseda úřadu Pavel Dvořák.

Nová vyhláška podle něj v žádném případě neukládá poště rušit jakoukoliv pobočku. „Naopak. Jasně říká, pod jaká kritéria Česká pošta nemůže jít. Celkový počet provozoven závisí výhradně na jejím rozhodnutí. A to by mělo být přijato ve spolupráci jak s Asociací krajů, tak Sdružením místních samospráv,“ dodal Dvořák.

Pošta už oznámila, že letos převede zhruba 200 poboček na franšízy, které budou provozovat její partneři. Těmi mohou být například obchody nebo obecní úřady.