Pošta nesouhlasí s uznanou výší kompenzace, podala rozklad

Česká pošta

Česká pošta Zdroj: Jan Rash, E15

Česká pošta nesouhlasí s částkou, kterou jí před několika dny přiznal Český telekomunikační úřad jako úhradu za takzvanou univerzální službu. Pošta žádala 1,8 miliardy korun, úřad ale sumu snížil na 750 milionů. Státní podnik proto podal proti rozhodnutí úřadu rozklad.

„Česká pošta konzultovala důvody k podání rozkladu s nezávislým ověřovatelem, poradenskou společností EY, která je potvrdila,“ sdělil mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Celý spor se týká roku 2013, kdy se poštovní trh liberalizoval i pro malé zásilky. Pošta musí dle zákona poskytovat řadu nevýdělečných služeb a udržovat širokou síť poboček. Za to jí náleží kompenzace. Ta by měla jít z fondu, do kterého přispějí všechny firmy na trhu. Jenže ve fondu není ani koruna, konkurenti pošty nechtějí o příspěvcích ani slyšet.

Vůbec první spor o kompenzaci je tak zatím stále spíše teoretický. I kdyby se nakonec fond podařilo naplnit, bude největším přispěvatelem sama Česká pošta. Paradoxně by tak univerzální službu z velké části kompenzovala sama sobě.

Ministerstvo vnitra proto připravuje změnu zákona, podle které by kompenzace šla ze státního rozpočtu. Podobný systém funguje například u Českých drah, které na objednávku státu provozují rychlíky. Ztrátu pak kompenzuje ministerstvo dopravy ze státních peněz.

„Česká pošta není placena ze státního rozpočtu, nedostává žádné dotace a jediné, co požaduje, je spravedlivá kompenzace nákladů na službu, kterou si u ní stát objednal, a ostatní poštovní operátoři jimi nejsou zatíženi,“ doplnil šéf pošty Martin Elkán.