Pošta podala trestní oznámení kvůli auditu střežení poboček

Česká pošta

Česká pošta Zdroj: profimedia.cz

Česká pošta podala trestní oznámení kvůli znaleckému posudku výhodnosti ceny střežení svých poboček. Vyplývá to z informací, které se podařilo získat týdeníku Euro. Pobočky léta elektronicky zabezpečuje společnost Alkom Security a už delší dobu se vedou úvahy o tom, nakolik je to pro poštu výhodný kontrakt. Společnost si na poště za dobu svého působení vybudovala unikátní síť, které mohou případní další uchazeči těžko konkurovat, museli by si pravděpodobně vybudovat síť zbrusu novou.

Vedení pošty cenu za střežení poboček řeší s šéfem Alkomu Václavem Růžičkou delší dobu. Ten se měl kvůli tomu podle neoficiálních informací týdeníku Euro sejít i s ministrem vnitra Milanem Chovancem.

Pošta kvůli pochybám o ceně kontraktu vypsala výběrové řízení na společnost, která by situaci na trhu a výhodnost potenciálních konkurenčních nabídek měla posoudit. Zvítězila v něm společnost BDO Appraisal Services, z jejíchž dílčích výsledků vyplynulo, že by pošta mohla za elektronické střežení poboček platit méně. Finální zprávu ovšem poště dodala propojená společnost BDO IT, kterou si pošta v tendru neobjednala.

„K překvapení manažerů pošty, BDO IT přišlo s čísly, která přesahují nejen původní zprávy o možných výhodnějších cenách, ale i položku, kterou aktuálně platí pošta Alkomu za hlídání jedné pobočky. Protože zprávu zpracovával člověk z BDO IT, který s šéfem Alkomu zná, pošta nabyla přesvědčení, že s posudkem, který v podstatě nepřímo doporučuje Alkom, není něco v pořádku,“ sdělil týdeníku zdroj z České pošty, který si přál zůstat v anonymitě. A proto pošta podala trestní oznámení na neznámého pachatele na Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Aktéři mlčí

To, že pošta podala trestní oznámení kvůli posudku výhodnosti střežení poboček, její mluvčí Matyáš Vitík potvrdit nechtěl. Ale tuto informaci nevyvrátil. „V současné době probíhá výběrové řízení v oblasti zajišťování bezpečnostních služeb, proto nemůžeme s ohledem na to, abychom neovlivnili jeho průběh, zveřejňovat podrobnosti. Mohu upřesnit, že Česká pošta žádným znaleckým posudkem v této oblasti od firmy BDO nedisponuje,“ uvedl Vitík. Podle neoficiálních informací týdeníku Euro odmítla pošta nakonec posudek převzít.

„Vzhledem k tomu, že zřejmě nerespektujete obecně uznávané konvence korespondence, odmítám s vámi korespondovat. Jen pro vaši informaci, ověřte si, která z firem BDO pracovala na Vámi zmíněných zakázkách,“ zareagoval na výzvu k zjištění podrobnějších informací týdeníku Euro jeden ze zakládajících partnerů BDO Vlastimil Hokr.

Šéf Alkomu Václav Růžička nabídku na setkání s týdeníkem Euro ohledně zmiňovaného tématu odmítl. Přestože se Růžička už nějaký čas snaží s poštou doladit smluvní podmínky, Česká pošta v létě na elektronické střežení poboček vypsala tendr. Růžička se už dříve nechal slyšet, že se snaží firmu z ostrahy poštovních budov vytěsnit bývalí bezpečnostní pracovníci státního podniku, kteří měli na jeho společnost shánět kompromitující materiály. Také nejspíš proto se jméno Alkomu objevilo v kauze Lukáše Čadka a středočeského a sociálního demokrata Kamila Choce, kdy měl být údajně uplácen ministr vnitra Milan Chovanec. Oba muži čelí kvůli nahrávce, na které tyto informace padají, obvinění.

Alkom si věří

Růžička krátce po vypsání tendru prohlásil, že se jeho firma nového tendru zúčastní. „Těšíme se na veřejnou zakázku, věříme si do výběrového řízení a vítáme ho,“ uvedl. Odmítl, že by byly služby za ostrahu více než tří tisíc poštovních poboček předražené. „My jsme začínali s cenou 1 300 korun za monitoring jedné pošty na celý měsíc. Dneska je cena 550 korun,“ řekl Růžička. Podle něj za 24 let kontraktu s poštou náklady na pořizování kamerových či zabezpečovacích zařízení i provozní náklady klesly.

Firma Alkom přitom vůči poště uplatnila předžalobní výzvu na zhruba 230 milionů korun, což pošta odmítla. Považuje to za nátlak, který se týká právě nově soutěžené bezpečnostní zakázky.