Pošta požádala ČTÚ o 1,8 miliardy na úhradu nákladů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Rash, E15

Česká pošta chce za loňský rok od státu 1,755 miliardy korun na úhradu nákladů na univerzální službu. O úhradu požádala v srpnu Český telekomunikační úřad. Podobnou částku podnik žádal i za rok 2013, úřad mu přiznal o miliardu méně.

Pošta poskytuje tzv. univerzální službu, tedy zajišťuje základní služby na celém území Česka, na základě poštovní licence od státu. Provozuje například ztrátové pobočky nebo doručuje do odlehlých oblastí. Za to má nárok na úhradu ztráty z těchto služeb.

Ztrátu z univerzální služby měl původně hradit fond, do kterého měli přispívat všichni hráči na trhu podle svého podílu, tedy nejvíce Česká pošta. Chystaná novela poštovního zákona ale tuto povinnost převádí na stát.

Pošta loni hospodařila se ziskem před zdaněním 241 milionů korun, což je meziroční pokles o pětinu

Ministr financí Andrej Babiš se kvůli tomu střetl s ministrem vnitra Milanem Chovancem a prosadil maximální výši úhrady. Ta by měla být za rok 2015 do 700 milionů korun, příští rok o 100 milionů méně a v dalších letech maximálně půl miliardy korun.

Česká pošta má přes 31 tisíc zaměstnanců. Loni hospodařila se ziskem před zdaněním 241 milionů korun, což je meziroční pokles o pětinu.

Letos očekává zisk 50 milionů korun, ale jen v případě, že dostane od státu kompenzaci za univerzální službu. Česká pošta provozuje 3200 poboček, z toho je víc než 1000 ztrátových. Dvě třetiny poboček chce během příštích let převést na partnery, rušit je nebude.