Pošťáci budou kontrolovat ceny benzinu. Pumpaři kroutí hlavou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, Sedmicka

Doručovatelé České pošty začali kontrolovat ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích. Každý den pošlou až čtyři tisíce pošťáků textovou zprávu s jejich aktualizací. Projekt tankujlevneji.cz spustilo ve spolupráci s poštou ministerstvo průmyslu a obchodu. Podle pumpařů portál nic nového nepřináší.

Celkové náklady na projekt tankujlevneji.cz se pohybují podle generálního ředitele České pošty Petra Zatloukala okolo 300 tisíc korun. Na portálu by měla spolupracovat také Česká obchodní inspekce (ČOI). K informacím o cenách přibude díky ní údaj, která pumpa prošla kontrolou ČOI bezproblémově, a která ne.

„Je mojí prioritou, aby zákazníci dostávali na čerpacích stanicích kvalitní palivo za přiměřenou cenu. Nechci vytvářet žádný nový kontrolní úřad ani zavádět novou administrativní zátěž, v rámci které by prodejci povinně hlásili své ceny,“ uvedl Kuba.

Pumpaři jsou zatím k portálu skeptičtí. Podle předsedy Sdružení čerpacích stanic Ivana Indráčka zatím nic nového nepřináší. Podobnou databázi zprostředkovává například společnost CCS. Mapuje podle něj až 1800 čerpacích stanic. Portál České pošty a ministerstva průmyslu si dal za cíl pokrýt přes 2200 pump. V České republice ale funguje podle Indráčka zhruba 3700 čerpacích stanic.

Portál tankujlevneji.czPortál tankujlevneji.cz

Indráčet také upozornil na to, že bez informace o kvalitě pohonných hmot může dojít k tomu, že bude portál upřednostňovat pouze cenu a nejlevnější pohonné hmoty jsou podle něj často nezdaněné. „Česká republika má dlouhodobé potíže s daňovými úniky,“ poznamenal. Tento problém nemá podle Kuby řešit portál, ale novela zákona o pohonných hmotách.

Výhrady k projektu má i Martin Kameník ze sdružení Oživení. Ten za ním vidí jen snahu ministerstva najít pro Českou poštu nějakou další práci.

V první fázi projektu chce Česká pošta monitorovat 450 čerpacích stanic, během následujících dvou měsíců by to mělo být už 2210 pump. Lidé mohou navštívit webovou stránku a k dispozici budou i aplikace pro mobily. Ministerstvo s Českou poštou našly inspiraci v Rakousku, podobný model tam funguje již několik let.

:

Pošta chystá web, který bude srovnávat ceny benzinu a nafty