PPF a KKCG prodaly firmě Canero dvě dceřiné firmy Sazky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Michael Tomes

Investiční skupiny PPF a KKCG, které ovládly loterijní společnost Sazka, prodaly její dceřiné realitní firmy Agro Tera a Arkadia společnosti Canero se sídlem v nizozemském Amsterodamu. Firmy mají pozemky o rozloze přes 300 hektarů u Prahy a Trutnova. Uvedl to deník Dnes.

Deník píše, že obyvatelé Drahelčic nedaleko Rudné u Prahy, kde se část pozemků nachází, mají informace, že pozemky koupil „nizozemský developer“. Firma Canero však žádná známá developerská společnost není. Z nizozemského obchodního rejstříku totiž vyplývá, že za ní stojí firma se sídlem v dalším tradičním daňovém ráji, a to na Kypru.

Za firmu Canero v Česku podle listu vystupuje Václav Štajner, který před několika lety pracoval na realitních projektech pro skupinu Penta Investments. Před nedávnem spolu s někdejším investičním šéfem Penty Martinem Štefunkem odešel pracovat pro nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, majitele PPF. Právě Štefunko byl podle lidí ze zákulisí hlavním mozkem „akce Sazka“, napsal Dnes. Štajner se měl spolu s architektem Jiřím Ehlem po pozemcích v minulých dnech osobně porozhlížet. K projektům se ale vyjadřovat nechtěli.

PPF a KKCG trvají na tom, že pozemky už nevlastní. „Společnost Canero není součástí skupiny PPF a není s ní majetkově spojena,“ řekl deníku mluvčí PPF Radek Stavěl. Dodal, že angažmá Štajnera je jen dočasné. Stejně se vyjadřuje skupina KKCG Karla Komárka.

Podle zdroje Dnes pozemky skončily jako odměna za akvizici Sazky zainteresovaným manažerům PPF. Jiný zdroj, blízký firmě Agro Tera, tvrdí, že jde pouze o účetní operaci. Reálně zůstávají majiteli pozemků skupiny PPF a KKCG, které o skutečném prodeji pozemků teprve jednají.

Podle obchodního rejstříku uvádí firma Arkadia jako hlavní činnost pronájem vlastních nemovitostí a Agro Tera se zabývá velkoobchodem.

Skupiny PPF a KKCG získaly loterijní byznys Sazky ve výběrovém řízení za 3,81 miliardy Kč, následně společnost přejmenovaly na SAZKA sázková kancelář. Sazka se dostala do insolvence a následně do konkurzu kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské O2 areny.