PPF nabídne akcionářům Telefóniky přes 295 korun za akcii

Telefónica

Telefónica Zdroj: Euro, Jan Rasch

PPF jako nový většinový vlastník Telefóniky nabídne minoritním akcionářům odkup akcií za cenu 295,15 korun za cenný papír. Uveřejnění nabídky předpokládá 3. června.

Nabídnutá cena je nakonec o 10,45 korun nižší než suma na akcii, kterou dohodla PPF při koupi 65,9 procenta akcií od španělské Telefóniky. Za snížením stojí zejména fakt, že 50 korun na akcii má nový majoritní vlastník operátora zaplatit později. Cena je spíše na spodní hranici odhadu analytiků.

„Analytici Patria Direct očekávali 297 Kč a s ohledem na dnešní závěrečnou cenu akcií Telefóniky na burze 299,8 Kč nabídku hodnotí jako mírně negativní. Přesto minoritním podílníkům doporučují nabídku přijmout, nebo prodat akcie přímo na trhu, pokud se tržní cena nebude významně lišit od nabídkové ceny PPF,“ uvedl server Patria.cz.

S nabídkou odkupu souhlasila Česká národní banka. Žádost PPF přitom posuzovala od ledna. Vyžádala si mimo jiné dva expertní posudky. „Ostatní parametry nabídky převzetí budou zveřejněny v rámci nabídkového dokumentu a společnost PPF Arena 2 B.V. je nebude do té doby komentovat,“ uvedl mluvčí PPF Radek Stavěl.

PPF dnes doručila schválený nabídkový dokument Telefónice, aby získala stanoviska jejích orgánů. „Po projednání nabídkového dokumentu orgány cílové společnosti dojde k uveřejnění nabídkového dokumentu, čímž dojde formálně k učinění nabídky převzetí vůči všem minoritním akcionářům Telefónica Czech Republic,“ dodal Stavěl.

Vývoj akcií Telefóniky za poslední pět letVývoj akcií Telefóniky za poslední pět letVývoj akcií Telefóniky za poslední pět let | E15.czZdroj: E15.cz

PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera získala v české Telefónice 65,9 procenta akcií a ve slovenské 100 procent od španělské Telefóniky SA. Cena za transakci byla 63,6 miliardy korun. Telefónica se v Česku a na Slovensku přejmenuje na O2.