Praha kvůli stopce ÚOHS prodloužila smlouvu na svoz odpadu s Pražskými službami

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Prazske sluzby

Hlavní město prodloužilo bez výběrového řízení smlouvu se společností Pražské služby na svoz nebezpečného odpadu. Od nového roku by jinak zůstal ležet v ulicích. Magistrát dostal do patu antimonopolní úřad, který zrušil sedmnáctimilionový tendr, který město na sběr a svoz vyhlásilo. Podle ÚOHS nedodrželo postup stanovený zákonem.

Prodloužení smlouvy mezi hlavním městem a Pražskými službami má platit maximálně šest měsíců. Hodnota tendru je 3,1 milionu korun. „Protože svoz nebezpečného odpadu ze sběrných míst musí probíhat kontinuálně, bylo nutné tuto službu zabezpečit formou prodloužení stávající smlouvy s Pražskými službami,“ sdělila mluvčí pražského magistrátu Tereza Králová.

Dodala, že radnice předpokládá vypsání nového tendru na začátku února. Zohledněny v něm budou i všechny výhrady ÚOHS. Antimonopolnímu úřadu vadilo, že město při vypsání zakázky nejednoznačně určilo způsob, kterým mají uchazeči prokázat svou kvalifikaci a také podstatným způsobem změnilo zadávací podmínky po námitkách jedné firmy.

Praha ale nemá vyjasnění ani svoz komunálního odpadu, několikamiliardový tendr před rokem sama zrušila a dosud nevyhlásila nový. Dřívější smlouvu s Pražskými službami kvůli tomu již dvakrát prodloužila.

: