Pražané šetří s vodou, proto jim od příštího roku zdraží

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Stepan Bruner, E15

Lidé v Praze odebírají čím dál tím méně vody a ta jim proto zdraží. Pražským vodovodům a kanalizacím (PVK) prý totiž rostou náklady na zpracování každého kubíku. Ceny vodného a stočného v hlavním městě příští rok vzrostou o 2,4 procenta na 77,66 korun za jeden kubík.

Nově Pražané zaplatí na vodném 44,72 korun za metr krychlový a zbytek na stočném. Nyní obyvatelé metropole hradí za vodu 75,84 korun.

Vyčíslení ceny vychází z provozovatelské smlouvy uzavřené mezi PVK a městem. Vodohospodáři při výpočtu zohledňuje inflaci a zvýšené náklady vyplývající z poklesu odběru vody, protože Pražané ji každoročně odeberou méně. Zatímco například v roce 2008 lidé vytočili 85,96 milionu metrů krychlových, loni to bylo 78,2 milionu. Letos to bude podle odhadu PVK zase méně.

Postup zvyšování vodného a stočného určuje smlouva mezi magistrátem, PVK a Pražskou vodohospodářskou společností (PVS). Nejprve novou cenu schvalují představenstva a dozorčí rady PVK a PVS, poté město. Z nynější ceny připadá na vodné 43,84 koruny a stočné 32 korun.

Před dvěma lety se zdražovalo o 11 procent

Skokově zdražovala voda v hlavním městě naposledy od ledna 2013. Tehdejší vedení Prahy rozhodlo o zdražení o 11 procent. Na konci loňského roku se zdražovalo pouze o inflaci.

Do Prahy přiteče ročně přes 100 milionů metrů krychlových vody, z toho 73 procent je z nádrže Želivka. Na distribuci vody má Praha uzavřenou smlouvu s Veolií, pod kterou spadá PVK, do roku 2028.