Prazdroj nenápadně zdražil i sudové pivo

Plzeňský Prazdroj

Plzeňský Prazdroj Zdroj: Euro, Tomas Novak

Dva roky držela tuzemská pivovarnická jednička Plzeňský Prazdroj ceny sudového piva a zdražovala jen lahvové a plechovkové pivo. Důvodem byla snaha vrátit zákazníky do restaurací a hospod, neboť spotřeba dražšího točeného piva v Česku již několik let klesá ve prospěch levnějšího v řetězcích prodávaného piva. V listopadu ale cena půllitru plzeňského či gambrinusu přece jen stoupne.

„Průměrně se ceny pro odběratele sudového a tankového piva mírně navýší. To se promítne v našem ceníku úpravou ceny půllitru piva u většiny položek o padesát haléřů,“ potvrdila informace deníku E15 mluvčí Prazdroje Kateřina Krásová.

Finální cena je však podle ní vždy závislá na rozhodnutí majitele restaurace. V některých se tak cena půllitru piva z produkce Prazdroje zvýšila o rovnou korunu. Řádově se tak jedná o procenta.

Již v červenci oznámil Prazdroj zvýšení cen některých lahvových a plechovkových piv od září v průměru o 0,8 procenta. „Naší strategií podpory návštěvnosti hospod bylo udržet cenu sudového piva i během hlavní letní sezony, která je důležitým obdobím pro všechny hospody a restaurace,“ dodala Krásová.

Další budou následovat

V dalších měsících se dá očekávat zvýšení cen sudového piva i u dalších pivovarů, které často čekají právě na to, až zdraží největší hráč na trhu. Zatím jsou ale pivovary v komentování případných plánů na zvýšení sudového piva velmi opatrné.

„Pivovary Lobkowicz v letošním roce cenu sudového piva nijak neupravovaly. Naši cenovou politiku do budoucna nemůžeme bohužel nijak komentovat,“ uvedl mluvčí páté největší pivovarské skupiny v Česku Petr Božoň.

Také tuzemská čtyřka Budvar zatím ceny sudového piva od ledna nezměnil. „Máme nezávislou cenovou politiku. O případných změnách cen informujeme vždy nejprve naše obchodní partnery a nikoli média,“ podotkl mluvčí českobudějovického národního podniku Petr Samec.

První vlaštovka - Bernard

Od 18. listopadu tak například zvýší cenu sudových piv Rodinný pivovar Bernard, a to zhruba o 50 až 60 haléřů na půllitr. „Po dobu dvou let jsme i přes narůstající cenu vstupů a nákladů ceny čepovaného piva nenavyšovali. V současné době jsme však již nuceni přistoupit k úpravě cen,“ řekl mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.

Cenu piva v obchodech ovlivňuje vysoká konkurence řetězců v Česku. V restauracích pak skutečnost, že spotřeba piva od roku 2008 a začátku ekonomické krize klesá.